Pannon Egyetem

2022.01.12. 11:30

Nem hátráltatta a Covid a vizsgázókat – Örültek a diákok a jelenléti oktatásnak

A Pannon Egyetem teljes területén továbbra is kötelező mindenki számára a maszk viselése. Az egyetem a járvány elleni védekezés céljából a vizsgaidőszakra további szigorításokat is bevezetett.

Horváth Virág

Balról Tihanyi Kata, Csrepka Máté és Katavics Rebeka mesélt az elmúlt fél év tapasztalatairól Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vizsgaidőszakban valamennyi szak minden tagozatán jelenléti számonkérést szerveztek. A vizsgaidőszaki számonkérések szervezésénél figyelembe vették ugyanakkor, hogy vizsgaalkalmanként az egy időben és egy légtérben tartózkodó hallgatók létszáma az 50 főt nem haladhatja meg, a másfél méteres távolságokat pedig be kell tartani. 

 

Csrepka Máté, a Többnyelvűségi Nyelvtudományi Doktori Iskola doktorandusza az elmúlt félévet Portugáliában töltötte, hogy képzéséhez tartozó szakmai tapasztalatokat szerezhessen Erasmuson keresztül. – Harmadévesként már a saját témámmal foglalkozhatok teljes egészében, így az utazás is megoldott volt. Szerencsés időpontban érkeztem, hiszen már egy másfél éves Covid-szakasz lezárult, és 2021 szeptemberében már elkezdtek kinyitni a vendéglátóhelyek, az emberek is bátrabbak voltak Portugáliában. Három hónapot töltöttem kint, de már akkor is 80 százalék feletti volt ott az átoltottság, tehát a közhangulat is jobb volt – mesélte Máté. 

 

Katavics Rebeka a Hallgatói Önkormányzat szociális ügyekért felelős alelnökeként és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar közösségszervező alapszakán tanuló hallgatóként úgy érezte, a Covid nem befolyásolta az elmúlt tanévet, hiszen az oktatók nagyon rugalmasak voltak a járvány miatt. – Mindenki egyedi, van, aki kevésbé vette komolyan az online vizsgákat. Azoknak például nehezebb lesz az életük az egyetemen, hiszen a záróvizsgára majd újra kell tanulniuk mindent, amit eddig nem sikerült – tette hozzá Katavics Rebeka. A hallgató szerint a kollégiumokban is megváltozott a hangulat. A korábban nyitott ajtók és közösségi programok helyett most mindenki zárt szobákban ül, kevésbé szociálisak a diákok. – Sokkal zárkózottabbak. A Központi Kollégiumban lakom, ahol korábban mindig nyitva voltak az ajtók, kedvedre járkálhattál mindenfelé. Ez eltűnt, a közösségi tereink is kiürültek, csak arra tudok gondolni, hogy a Covid miatt változott ekkorát a hangulat – fűzte hozzá.

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Tihanyi Kata kommunikáció és médiatudomány szakos végzős hallgató szerint a szakon mindenki örült annak, hogy ebben a félévben végig jelenléti oktatás volt. – Amikor online volt az oktatás, láthatóan elkezdtünk klikkesedni, kicsit széthúzni. Ebben a félévben ismét összerázódtunk, szerintem ez a jelenléti oktatásnak köszönhető. Tanulni és vizsgázni is sokkal jobb személyesen, jobban tudunk fókuszálni, több információ megmarad az órákon – mesélte Kata. 

 

Az intézmény épületeiben jelenleg egyetemi szervezésű, 50 fő feletti létszámú rendezvény megtartása tilos. 50 fő alatti létszámú rendezvény esetében továbbra is védettségi igazolvány nélkül szabad a belépés az előre váltott, ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában