Lesz VEN, lesznek új szakok, elkezdődnek a fejlesztések

2022.02.13. 15:30

Családbarát munkahely lett a Pannon Egyetem – Évértékelő sajtóreggelit tartott az intézmény

Évértékelő sajtóreggelit rendezett a Pannon Egyetem Veszprém új dizájnboltja, galériája, bisztró-kávézójában, a Kunszt!-ban. A rendezvényen részt vett Gelencsér András, az egyetem rektora, Csillag Zsolt, kancellár, és bemutatkozott a Pannon Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgatóság vezetője, Németh Gabriella is.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A Pannon Egyetem vezetői a rendezvény keretein belül a nemrég megválasztott Pannon egyetem borával megköszönték a sajtó munkatársainak a közös munkát és az élő kapcsolatot. Gelencsér András elmondta, eddig is nagyon jó kapcsolatot ápolt az intézmény a régióban működő médiumokkal, hiszen az egyetem a nyílt és őszinte kommunikációban hisz.


A Pannon Egyetem elnyerte a Családbarát Munkahely elismerést


A Családbarát Munkahely kezdeményezést a Családbarát Magyarország Központ indította útjának évekkel ezelőtt. Két körös bírálati rendszerben döntenek szigorú szabályok között a családbarát hely elismerésről, a megkapott védjegy két évig teszi jogosulttá a munkahelyet a használatára.
- Az egyetemen nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csupán egy jó egyetem vagy kutatásfejlesztési partner legyünk, hanem azok a kollégák, akik velünk együtt dolgoznak, minél jobban érezzék magukat a munkahelyen. Eddigiekben is tettünk olyan lépéseket, ami ezt támogatja, akár munkaszervezés akár infrastruktúra kialakításban. A Családbarát Munkahely címmel hivatalosan is egy olyan mércét tettünk magunk elé, amelyet szeretnénk megugrani – emelte ki Csillag Zsolt. 
 

A kancellár hozzátette, a munkahelyeken, így a Pannon Egyetemen is a legnagyobb érték, az az ember. Ennek szellemében szeretne az intézmény még tovább fejlődni, hiszen a felsőoktatási verseny nemcsak a hallgatókért, de a jó oktatókért is zajlik. 

Fotó: Pesthy Márton / Napló


 

Béremelések a modellváltó egyetemen
 

A modellváltás során az egyetemeknél a fenntartói modell változott meg. Amíg állami egyetemnél a magyar állam fenntartói jogait egy kijelölt minisztérium, szaktárca gyakorolta (anno az Oktatási Minisztérium, az utóbbi években az Innovációs és Technológiai Minisztérium). Ezek a fenntartóhoz kapcsolódó jogosítványok kerültek át egy civil szervezethez, egy közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz, annak a kuratóriumához. 
- Az ezzel változó jogszabályi környezet nagyban növelte az intézmények szabadságát. Emellett a finanszírozási modell váltás ugyanennyire fontos, ha nem fontosabb. Éveken keresztül egy normatív finanszírozás keretében kapták az intézmények az állami támogatást. Az ezen az ágon befolyó bevétel – azt gondolom, sehol – nem fedezte az alapműködés kiadásait. Ehhez képest most egy 3 plusz 1 lábú finanszírozási forma került bevezetésre. Az egyik a képzési láb, ami továbbra is a hallgatói létszámát és a képzések költségeit veszi figyelembe egy emelt normatív összeggel. Van egy kutatási láb, amit „minőségi” lábnak hívnak hivatalosan, ahol a tudományos teljesítményt értékelik. A harmadik láb az az infrastruktúra fenntartását biztosítja. Emellett megjelent a kiemelt ágazati célok finanszírozása láb is, ahová olyan témák kerültek, amik egy 21. századi egyetemről elvárható: tehetséggondozás, harmadik missziós tevékenységek, sport, egészséges életmód – emelte ki Csillag Zsolt.
 

A kancellár kiemelte, ezzel a változással immár tényleg az elért eredmények és sikerek alapján kaphatnak az intézmények támogatást, ebben pedig a Pannon Egyetem nagyon jó helyet foglal el. A béremelések is ennek a folyamatnak köszönhetők.
 

Új szakok indulnak
 

A Pannon Egyetem igyekszik a munkaerőpiaci igényeknek megfelelni, így 2022. szeptemberétől a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar elindítja az óvodapedagógus és a tanító szakokat. Ezzel a pedagógushiányra szeretne reflektálni az intézmény, és segíteni szeretné a régiót a szakemberképzéssel. 

Fotó: Pesthy Márton/ Napló


 

A világ élmezőnyében
 

A Pannon Egyetem fennállása során most először felkerült a Times Higher Education rangsorába, a legjobb 1400 intézmény közé a világon. - 22 ezer egyetem szerepel ezen a listán, a top 1400-ba került a Pannon Egyetem. Nem sok magyar egyetemet találni ezen a szinten. A top 7-8 százalékban van az egyetemünk a bolygón. Erre a listára komplex mérőszámok alapján kerülhetnek fel az intézmények, ez olyasmi, amire méltán büszkék lehetünk – tette hozzá Csillag Zsolt. 
 

Megkezdődik a fejlesztés
 

Közel 50 milliárd forintból jön létre a Pannon Egyetem és a MOL közös projektje, a Circular Economy Science Park Nagykanizsán.
Szintén csaknem 50 milliárd forint értékben kapott a Pannon Egyetem forrást, amelyet a fejlesztésre fordíthat, ez a fejlesztés pedig több lépcsőben fog megvalósulni. A tavasz során már két nagy beruházás indulását is tervezik, az egyik az EKF-fel és a várossal közösen megvalósuló Egyetem utcai kampusz megújítása, parkosítása, és a süllyesztett mélygarázs létrehozása közel 7 milliárd forintból. A másik a komplex fűtéskorszerűsítés végrehajtása a főkampuszon csaknem 8 milliárd forint értékben. Emellett az alsó kampusz épületeinek megtörténne a külső hőszigetelése, újravakolása, nyílászárók cseréje. Ezzel a két nagy beruházással 2023 év közepére a Pannon Egyetem szeretne elkészülni. 
 

- Emellett a nagyjából 50 milliárdos keret fedezetet fog arra biztosítani, hogy minden kampuszunkat, tehát Veszprémben mind a kettő, illetve a zalaegerszegi és a nagykanizsai kampuszunkat teljes mértékben, tehát minden épületre kiterjedően komplexen felújítsuk, azaz kívül és belül. Nyilván ennek egy hosszabb átfutási ideje lesz, de ha reálisak vagyunk, azt gondolom, hogy 2025 környékére már elkészülhetünk – emelte ki Csillag Zsolt.


 

Idén már lesz Veszprémi Egyetemi Napok (VEN)!
 

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja a Napló kérdésére elmondta, amíg az országos járványügyi szabályok lehetővé teszik az 500 fő feletti rendezvények megtartását, addig nincs akadálya a VEN megszervezésének. A jelenlegi szabály szerint az 500 főt meghaladó szabadtéri rendezvénynél a védettségi igazolvány kötelező, tehát a VEN esetében mi is így fogunk eljárni. – Nagyon jó hír, hogy a hallgatóink nagyon nagy százaléka be van oltva. Korábban az ITM által kapott adatszolgáltatásokból az derült ki, hogy a hallgatók átoltottsági szintje három hónappal ezelőtt 80 százalék feletti volt. Így nagyon kevés az a hallgató, akit esetleg korlátozna a rendezvényre való belépésben a védettségi igazolványhoz kötöttség – mondta el Csillag Zsolt. Gelencsér András, az egyetem rektora optimista, és abban bízik, hogy az április végén 25-től 30-ig tartó rendezvény időpontjában már csitulni fog a járványhelyzet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában