Téltemető-farsangoló

2022.02.21. 07:00

Elűzték a telet Nemesgulácson

Zajos felvonulással és kiszebáb égetéssel temették a telet szombaton a településen.

Szijártó János

Fotó: Szijártó János/Napló

A Gulácsi téltemető-farsangoló kézműves játszóházzal kezdődött a művelődési és sportházban, ahol a gyerekek újrahasznosított dolgokból álarcot és télűző, zajkeltő eszközöket is készíthettek Kiss Ildikó közművelődési ügyintéző segítségével, koordinálásával. Ezzel együtt közösen alkották meg el azt a kiszebábot, amelyet a felvonulás résztvevői a sportpályáig szállítottak, hogy ott, mint minden rossz szimbólumát, meggyújtsák és elégessék az Eötvös Károly Megyei Könyvtár támogatásával életre hívott rendezvény részeként. A futballpálya mellett a felvonulók körbeállták a meggyújtott kiszebábot, s amíg a lángok némi füst kíséretében szétterjedtek, addig Kiss Ildikó felidézte az idevágó népszokásokat, hiedelmeket. 

A tavaszvárás, a téltemetés gyökerei egészen az ókori rómaiakig nyúlnak vissza. Akkoriban mulatozással igyekeztek elűzni a telet, de sok egyéb régi népszokás is kapcsolódik ehhez az időszakhoz. A legnépszerűbb, legismertebb a kiszézés és bábégetés, de a bolondos felvonulás, vagy éppen a tüzes kerék gurítása is ebbe a körbe sorolható. Nemesgulácson a tüzes keréken kívül tulajdonképpen minden egyéb előfordult most szombaton, hiszen a napot farsangi batyus bál zárta este, ahol a jó hangulatot Kardos József biztosította a mintegy hetven résztvevő számára.  SZJ

képek: szj0219gulacs1-3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában