Tűzeső a Bakonyalján

2022.02.24. 11:30

Ismét nagyüzem várható a megye lő- és gyakorlóterein

Idén is csúcsforgalom lesz megyénk lő- és gyakorlóterein, márciustól egészen az év végéig folyamatosan tartanak hazai és nemzetközi katonai gyakorlatokat, többek között az amerikai haderő részvételével is.

Szabó Péter Dániel

Oszlánszki Béla ezredes tájékoztatta a környező települések polgármestereit, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat vezetőit az éves programról

Forrás: Szabó Péter Dániel

A részletekről a lőtereket ke­zelő MH Bakony Harckiképző Központ éves tájékoztatóján beszélt Oszlánszki Béla ezredes, központparancsnok kedden a várpalotai Kossuth laktanyában a környező települések polgármesterei, a rend- őrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat vezetői, valamint erdészeti és vadásztársaságok képviselői előtt. 

– Az ukrán–orosz krízis következményeként már látható, hogy a nemzetközi gyakorlatok szerepe fel fog értékelődni. Ennek kapcsán érkezik a Tapolca mellett található újdörögdi bázisunkra egy amerikai páncélos felderítő század, illetve a jövő héttől indul egy nemzetközi részvétellel tervezett gyakorlatsorozat, ami március 9-én egy nagy bemutatóval zárul majd. Ezen a kiképzési rendezvényen a Magyar Honvédség bemutatja majd azt a képességet, amiről Benkő Tibor honvédelmi miniszter is beszélt, azaz a hazánk keleti határához átcsoportosított csapatoknak fel kell készülniük a humanitárius feladatok mellett a hazánk területére esetlegesen átsodródó fegyveres csoportok megsemmisítésére, illetve az ország határainak védelmére – hangsúlyozta a tájékoztatón Oszlánszki Béla ezredes. 

Az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka az idei esztendő feladatairól szólva elmondta, február 28-án indul a már említett Oltalmazó Menedék 2022 gyakorlat a 0-ponti lőtéren, míg március végétől április közepéig a Hungarian Peacock nemzetközi kiképzési rendezvény miatt tapasztalhatnak folyamatos katonai jelenlétet és jelentősebb zajt a térségben élők. 

Májusban a Tűzeső és az Olvadó Páncél névre keresztelt tüzérségi lövészetek miatt a Várpalotáról Tés felé vezető utat is több alkalommal lezárják majd, augusztusban pedig a Sárkánytűz 2022 kiképzési rendezvényen – ahol szintén lesz útlezárás Tés felé – az új tüzéreszközök rendszerbe állítását végzi a Magyar Honvédség. Szeptemberben és októberben pedig az immár hagyománynak számító Brave Warrior 2022 nemzetközi gyakorlatot rendezik meg a Veszprém és Várpalota közötti területen. 

A 0-ponti lőtér területén, Gyulafirátót közelébe tervezett NATO-bázis építésével kapcsolatban Oszlánszki ezredes elmondta, a napokban zárul le a földmunkák végrehajtására kiírt pályázat, azaz rövidesen megindulhat a munka a területen. Ennek részletei­ről tájékoztatják majd az érintett településeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában