A községet szolgálják

2022.02.21. 13:00

Kölcsönös eszmecserére hívta a helyi vállalkozókat a nagyesztergári önkormányzat

Első alkalommal hívta kölcsönös eszmecserére az önkormányzat a település vállalkozóit – tájékoztatta lapunkat Szirbek Tiborné polgármester.

Müller Anikó Hanga

Kovács Zoltán – mellette balról Szirbek Tiborné – a helyi vállalkozók teljesítményét méltatta

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Az est célja, hogy vállalkozóink megismerjék az önkormányzat közel két és fél éves munkáját és fejlesztési terveit – mondta köszöntőjében Szirbek Tiborné nagy­esztergári faluvezető. 

Kovács Zoltán térségi országgyűlési képviselő a vállalkozók településükön betöltött meghatározó szerepéről szólt. 

– A vállalkozók helyben fizetnek adót, munkájukkal a faluközösség fejlődését szolgálják. Fontos, hogy tudják, adóforintjaikat mire használta fel a település vezetése. Ezt a szférát rendkívüli teljesítménye miatt minden dicséret megilleti, mert a pandémia idején is helytálltak, hozzájárulva az ország növekedéséhez – hangsúlyozta Kovács Zoltán. 

A pezsgős koccintás és jókívánságok után ismertette, milyen sikereket értek el 2019 októbere óta, a világot sújtó járvány ellenére. Az újonnan létesített minibölcsőde sok kisgyermekes család életét könnyíti meg. A faluközpontban önerőből parkolót alakítottak ki. A komfortérzetet javítják a virágos utcák, a rendezett porták, a gondozott közterület. 

– Őshonos alma-, szilva-, körtefákat ültettünk, a Magyar falu program keretében megújult az Ányos utca, végéhez közeledik a Leader vidékfejlesztési program finanszírozásával a faluház belső átalakítása, felújítása. A Magyar falu program keretében folyamatban van az iskola tornatermének felújítása, a tankerülettel együttműködve pedig új tető készült. Nagy eredmény a Csapás út járhatóvá tétele, mely a 82-es főútra fog csatlakozni, és az elkerülő út egyik csomópontja itt lesz. A beruházás 95 milliós támogatásból valósul meg, a közútkezelő a főutca egy részét újítja meg. Az EKF projekt keretében szabadtéri közösségi teret tervezünk – sorolta a polgármester. 

A résztvevők érdeklődve fogadták az erősen leromlott Purgly-kastély – volt Ányos-kúria – ügyében történt előrelépést, így várhatóan a közeljövőben elindulhat a felújítása. Szó esett az önkormányzat által benyújtott, még elbírálásra váró pályázatokról. Régi terv a fiatalok helyben tartását, visszatelepülését segítő építési telkek kialakítása. 

A kis bakonyi falu 67 egyéni vállalkozó, 20 bt., kft. és más szervezet bejegyzett székhelye. A hagyományteremtő szándékkal kezdeményezett vállalkozói est kötetlen beszélgetéssel folytatódott, ahol több javaslatot is megfogalmaztak a résztvevők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában