Turizmus

2022.02.08. 20:00

Zarándokházat építettek Aszófőn

Mintegy 140 millió forintból építették meg az 50 férőhelyes Szent Benedek Zarándokházat Aszófőn, amit az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága, valamint a Tihanyi Bencés Apátság támogatott, hangzott el a keddi átadón.

Kovács Erika

Mihályi Jeromos tihanyi perjel rámutatott, a zarándokok és vendégek fogadása kiemelkedő feladata egy bencés közösségnek. Világszerte több, a keresztények számára fontos zarándokhely egy bencés monostorhoz kapcsolódik, ilyen például Mariazell, Monserrat, a Szent Pál-bazilika, ahol keresztény és nemzeti értékek kapcsolódnak össze. Elhangzott, hazánkban a kommunizmus után újra lehetőség nyílt felfedezni a vallási, nemzeti értékeket őrző monostorokat, zarándokhelyeket. Az apátság 1994 óta Korzenszky Richárd atya áldozatos munkája révén újra sok istenkereső, hitében elmélyülni kívánó ember számára lett úti cél, igazodási pont. A zarándokházban remélhetőleg sok fiatal és idős ember talál lelki feltöltődést, illetve sok keresztény ember erősödik meg hitében, elköteleződésében. A perjel méltatta az építést jellemző összefogást, majd külön köszönettel szólt Udvardy György veszprémi érsekről, aki engedélyezte, hogy a főegyházmegye tulajdonában lévő romos ingatlan helyébe felépítsék a zarándokházat. 

 

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, a kormány elkötelezett az aktív, egészséges életmód mellett, amelyért hazánk tett a legtöbbet. Így 100 turistaház, például zarándokház, vízi túra megállóhely felújítását támogatták, turista és kerékpárutak épültek. Üdvözölte, hogy a tavaly május eleji alapkőletétel után rövid idő alatt megépült a ház, melyért kiemelkedően lobbizott Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára aláhúzta, a gyönyörű épület tökéletesen illeszkedik a balatoni környezetbe. Azt mondta, ha az egyház, az állam és az emberek össze tudnak dolgozni, abból csodák származnak. Ilyen a tihanyi apátság megújítása, az aszófői zarándokház megépítése. Amikor a kormány a kereszténység elleni támadásra, az értékeket romboló ideológiákra, a gyermekeinkre ható, a teremtett világ alapjait szétverő kisebbség viselkedésére választ ad, akkor a válasz: egyházaink megerősítése. A magyar turizmus fejlesztésének egyik fő pillére a zarándokturizmus, a kereszténység megőrzésében meghatározóak a zarándoklatok, az egyházak.

 

Kontrát Károly képviselő szerint történelmi időket élünk, amikor meg kell küzdeni hagyományainkért, hitünkért, történelmünkért és múltunkért. Ebben a küzdelemben nagyon fontos állomás az aszófői zarándokház megépítése. Közölte, hazánk erős, keresztény nemzet, mely büszke a múltjára, hagyományaira, értékeikre. A képviselő elkötelezett abban, hogy az országot így tudjuk átadni a jövő nemzedékének. Méltatta az ezeréves tihanyi bencés közösséget, majd rámutatott, összefogva, közös értékeinket megvédve, újakat létrehozva tudjuk folytatni a munkát. A köszöntők után Udvardy György érsek megáldotta az épületet, majd a szónokok és az érsek nemzeti szalag átvágásával átadta a házat. 

 

Az átadáson kiderült, a fejlesztés célja, hogy az egyéni és csoportos zarándokok a Balaton-felvidéken minőségi szállást kapjanak, ahol lelki feltöltődésre is van lehetőség. A tihanyi apátság küldetése, hogy erősítse, bővítse a vallási turizmushoz tartozó szolgáltatásokat zarándokszállások létrehozásával, lelkiségi programokkal. Évente számos egyházi iskolából érkező diák, plébániai közösség tartja lelkigyakorlatát az apátságban, ahol a fiatalok megismerhetik a szerzetesek életét, lehetőséget kapnak a hiteles keresztény értékrend kialakítására. A Balaton-felvidéken halad át a Szent Jakab, a Szent Benedek és a Mária út. Az elmúlt években ezek az útvonalak egyre népszerűbbek a zarándokok körében. A lelkigyakorlatok a lelki megújulás, istenkeresés, életrendezés kiemelkedő eseményei, mely testi, lelki megerősödéssel jár. Az átadáson részt vett mások mellett Fazakas Márton csornai apát, Sárai-Szabó Kelemen győri perjel, Gergely Gellért bencés atya, Fodor János fürdi plébános, az aszófői egyházközség tagjai, valamint a tervezők, kivitelezők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában