MÁV

2022.03.31. 20:00

Félsorompót kap a vasúti átjáró, ahol tragikus baleset történt az év első napján

Tapolca és Kisapáti közti vasúti átjárót 2023-ban félsorompóval szerelik fel a biztonságos közlekedés érdekében.

Tóth B. Zsuzsa

Virág István (balról) és Navracsics Tibor jelentette be csütörtökön, hogy a vasúti átjáróban félsorompót szerelnek fel a jövő évben. Jobbról Mérnyei Károly látható Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről beszélt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor kormánybiztos és Virág István a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese.

 

 

- Tragikus balesettel kezdődött itt a 2022-es év, amikor egy vonat és egy személyautó ütközött és négyen vesztették életüket. Az áldozatok szülei kezdeményezték, hogy a MÁV tegye biztonságosabbá az átjárót egy félkarú sorompóval. A Homolya Róbert elnök-vezérigazgatóval folytatott tárgyalások eredményeképp ez a kezdeményezés a megvalósítás fázisába ér - mondta Navracsics Tibor.

 

 

Virág István a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese leszögezte, hogy a sajtótájékoztató legfontosabb célja minél inkább tudatosítani az emberekben, hogyan kerülhetők el a vasúti balesetek.

 

 

- Ebben az átjáróban 2023-ban félsorompót szerelünk fel, és megvizsgáljuk közben egy led lámpasoros fényfüzér felszerelésének lehetőségét.  Magyarországon 2021-ben 86 vasúti átjárós baleset történt, amely 16 emberéletet követelt. Idén 24 átjárós baleset volt, négy a halálos áldozatok száma. Veszprém megyében az utóbbi tíz évben 43 ilyen baleset volt, amely 10 emberéletet követelt. A biztonság kérdése számunkra kiemelt fontosságú. A 7242 kilométeres hálózatunkon 5460 szintbeli átjáró és 1165 különszintű kereszteződés van. A szintbeliek közül 3498 korszerű elemes burkolatú, fénysorompóval pedig 2499 van ellátva. Éves szinten hozzávetőlegesen egy milliárd forintot fordítunk az átjárók felújítására, ez 50-60 átjárót jelent. Egy átjáró kiváltási költsége 20-30 millió forint. A tragikus események megelőzése érdekében az idén több átfogó biztonsági ellenőrzést tartunk, munkatársaink oktatják a felnőtt lakosságot és már az iskolákban is eladásokat tartanak a prevenció érdekében – mondta a vezérigazgató-helyettes.

 

 

Mérnyei Károly, az áldozatok családjait képviselő ügyvéd szerint a családtagokat ért lelki trauma feldolgozását nagyban segítenék az átjáró biztonságát fokozó intézkedések. Korábban közlekedési infrastruktúra tervezéssel foglalkozó mérnökként meggyőződése, hogy a MÁV innovatív műszaki megoldásai, fejlesztései hozzájárulnak a tragikus kimenetelű balesetek megelőzéséhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában