Telt házas szabadtéri délután

2022.06.07. 17:00

Étel, ital és muzsika a csopaki vízimalomnál

Pünkösdi csülkösdi címmel, kellemes muzsika, benne komolyzene és jazz dallamok kíséretében teltházas szabadtéri gasztronómiai délutánnal ünnepeltek Csopakon, a máig működő Plul vízimalomnál vasárnap.

Kovács Erika

Sok gyermek is eljött, így szüleivel együtt Vince és Máté Balatonalmádiból, akik elhozták házi kedvencüket, Pajtit, a magyar vizslát is

Forrás: Nagy Lajos/Napló

- Gál Tamás mesterszakács ötlete nyomán szervezte meg Csopak önkormányzata a szabadtéri délutánt, mondta el a helyszínen Rádli Alexa, a hivatal rendezvényszervezője. Elmondta, céljuk az volt, hogy kulturális és gasztronómiai kínálattal frissítsék nyári programjaikat. A még ma is működő, Séd-partján lévő vízimalomnál a helybeli étkeztetésért is felelős mesterszakács irányításával készítették el a finom ételeket, a bárányragu levest, a kemencés csülköt, a grillezett csirkét kerti salátával. Szörpöt a bejáratnál lévő bodzafa terméséből főztek.

Gál Tamás méltatta a mesés környezetben lévő eseményt, ahol a nyári hőséget a patak enyhíti, frissíti a levegőt. Az ételekhez a csopaki Tóth pince kitűnő nedűit, köztük zászlósborukat, az olaszrizlinget kínálták. A borász kiemelte, a tavalyi szőlőből a sok napfény miatt kitűnő minőségben, de a korábbiaknál kisebb mennyiségben készültek borok, mert az elmúlt évben kevés csapadék esett. Ültetvényeikre a még hagyományos módszer, a bakművelés jellemző. 

A látogatók örömmel érkeztek a malomhoz, azt mondták, ilyen környezetben ritkán adódik lehetőségük pihenni, étkezni, muzsikát hallgatni. Sok gyermek is eljött, így szüleivel együtt Vince és Máté Balatonalmádiból, akik elhozták házi kedvencüket, Pajtit, a magyar vizslát is.  

A pünkösdvasárnapi délutánon a muzsikáról a Veszprém Vonósnégyes és a Quiet Chords Trió gondoskodott, a malom történetéről Simonyi Péter helyi idegenvezető beszélt az érdeklődőknek.

Csopakon, a berekháti dűlőben található Tóth Gyula borosgazda több mint 160 éve épült borospincéje, mely az 1830-as években épült, agyagfugázású, kőboltozatos pince, melyben egy kisebb helytörténeti kiállítást is lehet látni. A malom már 1277-ben állt ezen a helyen, mai formájában 1910-ben épült meg, és az államosításig a Plul családé volt. Kerekét ma is a Séd patak hajtja. Helytörténeti gyűjteménnyel együtt látogatható ipari műemlék, melyet a környezetével együtt felújított az önkormányzat 2010-ben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában