Bicikliút a Séd mentén

2022.07.10. 08:45

Befejeződött a Veszprémet Bánddal összekötő kerékpárút építése

A közelmúltban befejeződött a megyeszékhelyet Bánddal összekötő kerékpárút építése.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton / Napló

 

 

Bár a hivatalos átadót később tartják, a kerékpárosok már birtokba vették a páratlan szépségű környezetben haladó bringautat. A veszprémi Laczkó-forrás közeléből induló kerékpárutat több mint hat kilométer hosszan építették ki Márkóig és Bándig, a legnagyobb része közigazgatásilag Veszprémhez tartozik. A nyomvonal a Veszprémvölgyi utcából indul, majd a Séd mellett a meglévő közúti híd alatt halad át a körgyűrű alatt, ezután pedig a Csatár-hegy tövében, a Séd patak bal oldalán – a folyásirány szerinti jobb oldalon – folytatódik. Veszprém közigazgatási területén 4464 méter hosszú szakasz épült, a Márkóhoz tartozó területen mintegy 603 méter épült, és csaknem 1750 méteren festették fel a kerékpárutat, míg Bánd esetében az épített szakasz hossza 1075 méter, a felfestésé 2970 méter, közölte érdeklődésünkre a veszprémi önkormányzat Városfejlesztési Irodája. A bicikliút megépítése megkönnyíti a Márkóról és Bándról Veszprémbe munkába járók közlekedését, valamint a nyomvonal turisztikai célokat is szolgál.

Veszprém és Márkó közti új bringaút 
Forrás: Pesthy Márton / Napló

A mezőgazdasági területek elérhetősége és a biztonságos kerékpáros forgalom lebonyolítása miatt az út három méter széles. A kerékpárútra a biciklisek mellett engedéllyel behajthatnak a szomszédos területekre mezőgazdasági, erdészeti és közműkezelési céllal érkező gépjárművek, egyéb gépjármű azonban nem használhatja a bicikliutat, hívta fel a figyelmet az önkormányzat. A kerékpárút teljes egészében európai uniós pályázati forrásból készült mintegy 253,5 millió forintból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában