Van még hová fejlődnünk

2022.07.21. 10:00

Ingyenes szűrővizsgálatok megyeszerte az Egészségpart keretében

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság idén nyáron folytatja egészségügyi szűrő és felvilágosító programsorozatát, amelynek célja a helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók szűrése és egészségesebb életmódra való ösztönzése.

Juhász-Léhi István

A kitelepült buszokban háromféle különböző szűréssel várják az embereket

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Kosik Roland, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető szűrési koordinátora – aki 25 fős csapattal dolgozik – a veszprémi helyszínen a Napló érdeklődésére elmondta, hogy három busszal települnek ki a helyszínekre, ahol három különböző szűréssel várják az embereket. Az első buszon általános állapotfelmérést végeznek – vércukor, koleszterin, vérzsír –, a férfiak­nak PSA-vizsgálattal. Nézik a csontsűrűséget, EKG-t mérnek, és boka-kar indexet is vizsgálnak. A középső buszban szájüregi szűrést végeznek, illetve légzésfunk­ciós vizsgálatokat, míg a hármas buszon a kardiológiáé a terep, majd az összesített eredményt kaphatjuk kézbe. Kérdésünkre, hogy tapasztalatai szerint milyen állapotban vannak a magyarok, úgy felelt a szakember: Lehetnénk jobb állapotban… Szerencsére elég sok betegséget sikerül kiszűrni, amelyekről nem tudnak az emberek. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterin- vagy vérzsírszint, de volt korábban infarktusos betegük is, akihez mentőt kellett hívniuk. A szűrésre nemcsak a szépkorúakat várják, hanem 18 év felett bárkit. 

Kosik Roland vezető szűrési koordinátor
Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az Egészségpart augusztus 14-ig egészségügyi „vándortáborként” látogat el a településekre. A program a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának szakmai támogatásával valósul meg. 
A program tegnap Veszprémben, a Haszkovó lakótelepen, a Veszprém SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola parkolójában kezdődött. A további állomások: július 21., 10.00–18.00: Veszprém, Haszkovó-lakótelep (Veszprém SZC SÉF Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola parkolója). Július 22., 10.00–16.00: Balatonfüred, Kisfaludy strand előtt. Július 23., 10.00–18.00: Balatonfüred, Kisfaludy strand előtt. Jú­lius 24., 10.00–14.00: Balatonfüred, Kisfaludy strand előtt. Augusztus 10., 10.00–18.00: Csabrendek. Augusztus 11., 10.00–18.00: Lesencetomaj. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában