Erősítik az összetartozást

2022.07.16. 14:00

Település- és térségfejlesztési projekt a Bakonyban

A vasárnapi nyitórendezvény után kéthetes terepmunkával kezdődik a négy bakonyi települést érintő Semmi különös? A Bakony ékkövei! elnevezésű program.

Marton Attila

Gyógynövények és házi készítmények bemutatója a májusi bodzanapon

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program keretében, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) vezetésével Bakonynánán, Borzaváron, Jásdon és Nagyesztergáron indult meg a település- és térségfejlesztési projekt. – A Semmi különös? A Bakony ékkövei! projekt 2022 márciusában indult el. A projekt magába foglalja a helyi lakosokkal, szervezetekkel és a térségi fejlesztőintézményekkel való szoros együttműködést, nyilvános zenei, közművelődési, kulturális programokat és úgynevezett helyi érintett találkozókat, ahol a kőszegi intézet szakértői a helyi szereplőkkel dolgoznak olyan programok kialakításán, amelyek a VEB2023 EKF programsorozat családbarát színfoltjai lehetnek, és hosszú távon is fenntarthatók lesznek – mondta el Szabó Mariann, a program szakmai vezetője, az FTI-iASK kutatója. A településeken végzett terepmunkában öttagú szakértői csapatok vesznek részt, amelyeket a kőszegi kutatóintézet több szakembere és a Pannon Egyetem egyik munkatársa vezet. A további részvevőket pályázat útján választották ki: a projekt közreműködői között sokféle szakember dolgozik.
A projekt közreműködői között volt multinacionális kommunikációs szakértőtől kezdve grafikus, településfejlesztő, kulturális antropológus, geográfus, geológus, botanikus kollégán át történészek, de nyelvészek és turizmusfejlesztési szakemberek is részt vesznek benne – mondta el Szabó Mariann. 
Kiemelte, a program – amelyben a fejlesztési javaslatokat a helyi lakosokkal közösen alakítják ki a csapatok – fő célkitűzése, hogy a települések értékeire felhívja a figyelmet, támogassa a helyi közösségeket a belső értékek megismertetésében, továbbá javítsa a települések közötti és a településen belüli kohéziót. A projekt tagjai júniusban egy tanácskozáson vettek részt Veszprémben, a kéthetes terepmunka pedig a vasárnapi nyitórendezvény – amelyet Jásdon, a Bodzaház és a tájház udvarán tartanak – után indul. A 16 órakor kezdődő programon a részt vevő településekről tudhatnak meg többet a látogatók, emellett krea­tív foglalkozásokon és kvízjátékon vehetnek részt. 
– A rendezvény kulturális blokkjában zenei programokkal készülünk, de lesz lehetőség belekóstolni a Bakony gasztronómiájába, táncolni és vezetett sétán részt venni – részletezte Szabó Mariann. Hozzátette, a terepmunka során a szakértői csapatok felméréseket végeznek a települések rejtett kincseiről, amelyre a további programokat építhetik. A csoportok helyben, az egyes településeken laknak a következő két hétben, munkájukat a polgármesterek és aktív civilek támogatják. A projekt első szakasza nyár végén a helyszíni feltárómunka eredményeit bemutató rendezvénnyel zárul, majd ősztől a 2023-as programfejlesztésen dolgoznak tovább a csapatok. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában