Emlékezés Bakonyszentkirályon

2022.08.21. 10:00

Augusztus 20-a így mindannak az ünnepe, hogy vagyunk

"Szent István a magyar államalapítással nemzeti létünk bölcsőjét teremtette meg. Eztért több évszázada ünnep, amikor erre emlékezünk, történelmünk sorára visszatekintünk. S ehhez jön még hozzá ilyenkor az életet adó kenyér megszentelése. Augusztus 20-a így mindannak az ünnepe, hogy vagyunk" – jegyezte meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki részt vett a bakonyszentkirályi szombati önkormányzati megemlékezésen.

Rimányi Zita

Forrás: Önkormányzat

Csillag Zoltán polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe az államalapítás és az államalapító I. István király emlékére augusztus 20-a. A nap egyben a magyar katolikus egyház egyik – hazánk fővédőszentjének tiszteletére tartott – főünnepe. "Nekünk, a nevét, méltóságát viselő településnek, a Szent Király Szövetség többi tagtelepülésével együtt közelebbi pátriánk, szülőfalunk, lakóhelyünk ünnepe. Feladatunk nagy-nagy tisztelettel emlékezni Szent Istvánra és mindazon hősökre, akik évszázadokon át küzdöttek a hazáért. Az érdem mindnyájuké, de az alapokat Szent István király helyezte le, amikor beépítette hazánkat Európába. És az idő őt igazolta: sem az évszázadokon át tartó törökkel vívott háborúk, sem a török által való leigázottság, sem a Habsburgok önkényuralma, még a trianoni kivégzés sem tudta megsemmisíteni a hazát. Sőt, minél nagyobb volt az elnyomás, annál inkább izzott a parázs a hamu alatt. A szörnyűséges világháborúk, az azokat követő évtizedek mind-mind megerősítették a nemzetet abban, hogy nem szabad feladni. Hithez, nyelvhez, kultúrához minden körülmények között ragaszkodni" – fogalmazott a faluvezető.

Az új kenyeret Simon István esperes áldotta meg, áldást mond a nemzetre Gilicze Tamás református tiszteletes. Átadták a "Bakonyszentkirályért" emlékérmet és a "Szép otthon, példás porta" díjat, amiről később számolunk be. Majd megkoszorúzták az ünneplők Szent István bakonyszentkirályi szobrát. Az eseményen közreműködött a Bakonyszentkirályi Erzsébet Nyugdíjasklub.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában