Figyeljünk Szent István bátorságára

2022.08.20. 12:54

Ünnepi programok Királyszentistvánon

Szent István erős alapra helyezte az országot, mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a királyszentistváni ünnepi rendezvényen augusztus 20-án.

Balla Emőke

Az esős időjárás miatt a park helyett a faluházban tartották a délelőtti megemlékezést. Ovádi Péter arról beszélt, Szent Istvánt a bátor jelzővel lehet jellemezni. Az egyik legnagyobb uralkodó volt, mégis ugyanolyan ember, mint bárki más. Tele vívódással, bizonytalansággal, egy kiszámíthatatlan korban, emberfeletti bátorsággal hozta meg a döntéseket. Ez emeli őt a királyok között is a legmagasabbra, közölte az országgyűlési képviselő. Az ő döntéseinek, történelmi tetteinek köszönhetjük Magyarországot, gazdag kultúránkat, azt, hogy magyarul szólhatunk egymáshoz. Augusztus 20-án nem csupán nemzetünk fontos eseményét ünnepeljük, hanem felidézzük mindazt, amit Szent István király tett a magyarságért. A kereszténység felé fordult, hogy megszilárdítsa fiatal államát. A képviselő emlékeztetett arra, több mint ezer évvel ezelőtt István király ezeken a földeken győzte le Koppányt. 

- Szent István erős alapra helyezte az országot. Évszázadok alatt többször próbálták meggyengíteni, mégis kitartottunk az ő öröksége mellett. Nincs ez másként ma sem. Bár államunk erős, nem tudhatjuk, a sors mikor hozza úgy, hogy ismét ki kell állnunk igazunkért, meghozni kemény döntéseket. Ha ezt bátorsággal és elhivatottsággal tesszük, ahogyan Szent István is tette, Magyarország a jövőben is virágozni fog. Figyeljünk Szent István tetteire és az ő bátorságára – hangsúlyozta Ovádi Péter.

Az ünnepségen Gelencsér Béla János elszavalta Utassy József Magyarország című művét, majd egy Apokrif című keresztény imát, népköltést. Ovádi Péter és Kőszegi Ilona polgármester a parkban megkoszorúzta a Szent István király szobrot.

Az ünnepi programok délután öt órakor a faluházban folytatódnak. Fellép a litéri iskolások zenekara, az Öt N, a Kid Rock and Roll SE, Opitz Barbi énekes és Szabó Ádám zenész, énekes, harmonikás.

Wolf Kati szabadtérre tervezett nagykoncertje elmarad, azt egy későbbi időpontban tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában