Európai Mobilitási Hét

2022.09.20. 14:00

Közlekedési viadal Veszprémben: a rollerrel nem lehetett versenyre kelni (videó)

Busz, bringa, autó, roller vagy esetleg gyalog – melyik a gyorsabb a városban? Az Európai Mobilitási Hét keretében közlekedési viadalt szervezett a V-busz Kft. kedden reggel, a csúcsforgalomban a Haszkovó-fordulótól a színházkertig, helyi médiumok részvételével. Lapunk is ott volt.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Igyekszem sokat bringázni, legalábbis próbálok – mondta mosolyogva a startra várva Mike Friderika, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. (VEB) programfejlesztésért felelős igazgatója, aki kerékpárral állt ki a nagy megmérettetésre. – Nincs rollerem, és autóbuszbérletem sem. Hogy mennyi idő lesz a színházkert? Tíz perc.
– Jó a hangulat, de én egyelőre csak izgulok – ezt már Müller Mihály, a VEB2023 EKF sajtófőnöke mondta, aki elektromos autóval vágott neki az általunk valamivel több mint 3 kilométeresre becsült távnak, és 12 percre tippelte a távot autóval, igaz, a parkolásra utalva egy kicsit vakarta a fejét. – Az a félelmem, hogy dugóban ragadunk, és a kerékpárosok megelőznek. Az elektromos autó azért jó, mert nincs károsanyag-kibocsátása, nem pöfögök az emberek orra alá. És ha nem kormolok oda a gyalogosoknak, a kisgyerekeknek és a gyerekkocsival közlekedőknek, akkor az már nagy dolog. 

Mihály bicikli, roller, busz, elektromos autó, gyalogos sorrendet tippelt, majd  Polgári István, a V-Busz Kft. ügyvezetője tartott eligazítást a mobilitási hét kapcsán rendezett viadal rajtja előtt. Mint fogalmazott, a verseny célja az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy sokféleképpen lehet közlekedni. 
A célba elsőként Szekeres Dávid, a Méz Rádió műsorvezetője és elektromos rollerja ért. 
– Nagyon izgultam, attól féltem, hogy a biciklisek megelőznek – mondta Dávid, aki nem meglepő módon a munkahelyét is rollerrel közelíti meg. – Az útvonalban van egy-két emelkedő, és ezt a rollerek nem szeretik. Kilenc perc alatt értem be, de nem tudom, mekkora távolság volt, pedig előtte térképen is megterveztem a leggyorsabb utat. Ez a siker csak nekem nagy dolog, de büszke vagyok rá. Müller Misinek mondtam, hogy jól fog haladni ő is, de 7 és 8 óra között voltunk, amikor mindenki indult dolgozni, suliba, ráadásul parkolnia is kell. Mellette a Jutasin integetve mentem el. 
Megjegyezte, nagyon jó ez a kezdeményezés, ami reményei szerint rendszeressé válik.
A célban – ahol Porga Gyula, Veszprém polgármestere fogadta a résztvevőket – arra is fény derült, hogy parkolással együtt 14 perc  az autó ideje, a busz 15 perc alatt ért be, míg a gyalogosok 27 percig szedték a lábukat, hogy a belvárosba érjenek. Persze szó esett az résztvevők által hagyott ökológiai lábnyomról is.

Mikrofonvégre kaptuk Gesztesi Tamást, a Veszprém TV szerkesztő-riporterét is, aki gyalog indult a színházhoz.
– Nem andalgó sétával értünk célba, inkább amolyan "égek a vágytól, hogy beérjek a munkahelyemre" stílusban jöttünk, beszélgetve a kolléganővel – foglalta össze a legfontosabbakat a tévés kolléga. – Nekem jólesett, hiszen hetente háromszor-négyszer edzek és legalább évi egy félmaratont lefutok. Egyszóval szeretek sétálni is, erre biztatom a veszprémieket is: amikor tehetik, mozduljanak ki a komfortzónájukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában