Nyugati nyaralás

2022.09.29. 15:00

Közönségtalálkozót az alkotókkal - Nagyjátékfilm a térség főszereplésével

Közönségtalálkozót tartottak az alkotókkal a Nyugati nyaralás című film vetítése után a napokban a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Cinema City moziban tartott vetítés után Lévai Balázs rendezővel és az egyik főszereplővel, Mészáros Mátéval találkozhattak a nézők. A film több szálon is kapcsolódik Veszprémhez és a Balaton térségéhez: a legtöbb jelenetet Balaton-parti helyszíneken forgatták, míg a főszereplő család a történet szerint veszprémi. A nézők arról beszéltek, hogy a nyolcvanas években játszódó film hatására élményszerűen jöttek vissza a korabeli emlékeik. 

Lévai Balázs elmondta, sokat dolgoztak a berendezések, korabeli autók kitalálásán és összegyűjtésén, igyekeztek minél hitelesebben megidézni azt a korszakot. A rendező arról is beszélt, a hetvenes-nyolcvanas években több családdal megesett a filmben ábrázolt alaphelyzet, amely szerint egy külföldi utazáshoz nem minden családtag kapott útlevelet. A film létrehozásakor elsősorban ez a döntési szituáció érdekelte. A filmbéli család végül úgy dönt, ha nem mehetnek mindannyian külföldre nyaralni, akkor itthon üdülnek egy disszidens német autójával, nyugatról érkező turistának kiadva magukat.

Mészáros Máté és Lévai Balázs beszélt a filmről a nézőknek
Fotós: Nagy Lajos/Napló

Mészáros Máté elmondta, a film műfaját tekintve krimivígjáték, ahol azért a humor és a szórakoztatás kapja a hangsúlyt. Hozzátette, a filmbeli család tagjaival – akiket Mészáros Máté mellett Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Mátyás alakít – a forgatás elejétől azonos hullámhosszra kerültek. A forgatás kulisszatitkairól elárulták, hogy a film egyik jelenetét a veszprémi viadukton úgy rögzítették, hogy – engedély híján – a stáb tagjai zárták le a forgalmat a völgyhíd két oldalán. 

A film zenei világában a nyolcvanas éveket szerették volna hitelesen megidézni, ehhez főként Lévai Balázs válogatta a zenéket, de a rendező kiemelte Balázs Ádám zeneszerző szerepét is. Az alkotók nem zárták ki, hogy később folytatják a történetet. A Nyugati nyaralást – amely a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjat nyert a napokban – a moziba kerülése utáni első héten 28 ezren nézték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában