Megőrizni a forradalom vívmányait

2022.10.22. 15:30

Az 1956-os eseményekre emlékeztek a megyei rendőr-főkapitányságon

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság épületében szombaton.

Marton Attila

A megyei önkormányzat közgyűlése nevében Polgárdy Imre helyezett el koszorút

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke beszédében kiemelte, 1956. október 23. üzenete a ma élők számára, hogy a forradalmak eredményeit nem lehet magától értetődőnek tekinti, minden nemzedéknek tennie kell azért, hogy a vívmányokat – így a szuverenitást és a szövetséget, a szabadságot és az alkotmányt – megőrizzük. Hozzátette, a magyarok szabadságsóhaja kiütötte az első téglát a kommunizmus falaiból 66 éve. Az 1956-os hősök győzni akartak, és nem hagyták lebeszélni magukat arról, hogy Magyarországot naggyá tegyék: egy nap alatt talpára állították az országot, és nemcsak szembeszálltak a szovjet birodalommal, hanem az utolsó pillanatig kitartottak – húzta alá a megyei közgyűlés elnöke.

– Bár 1956-ra a magyarok veszteségként, erőszakkal elvett lehetőségként tekintenek, ugyanakkor történelmi léptékben vizsgálva számos okot találunk arra, hogy ne a gyász határozza meg a forradalom és szabadságharc emlékezetét. A szabadságért vívott küzdelem évtizedekkel később ugyan, de győzelemmel ért véget. Az a Magyarország, amely az ’56-osok céljai között megfogalmazódott, évtizedekkel később, az unokák, dédunokák életében megvalósult – fogalmazott Polgárdy Imre.
A megemlékezésen verset mondott Pintér Zselyke Ida általános iskolás diák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában