Fontos a megelőzés

2022.10.28. 13:00

Újra diabétesz-világnap Veszprémben

Idén is lesz Veszprémben diabétesz-világnap: a Veszprémi Érseki Főiskola ad otthont az eseménynek – derült ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón, melyre a polgármesteri hivatal Komjáthy-termében került sor.

Juhász-Léhi István

Vándorfi Győző és Ovádi Péter a veszprémi sajtótájékoztatóm

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy 33 éves az esemény szervezője, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület. Ezért méltán lehetünk büszkék arra, hogy vannak olyan civil kezdeményezések, melyek a rendszerváltozás óta működnek. Vándorfi Győző neve egybeforrt mindezzel a megyeszékhelyen, azzal is, hogy sikereket lehet elérni a diabétesz ellen. Ovádi Péter hangsúlyozta: a rendezvényre várják azokat is, akik szeretnék megelőzni e betegséget. Szerinte fontos a prevenció, amivel ugyancsak szolgálnak majd november első szombatján. 

Vándorfi Győző veszprémi diabetológus főorvos, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület vezetője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ugyan a diabétesz-világnap november 14-én van, ám a megyeszékhelyen egy kicsit korábban, november 5-én, szombaton 9 és 14 óra között tartják ezt meg a Veszprémi Érseki Főiskolán. Visszautalt a korábbi évekre, amikor a Covid-járvány miatt kénytelen voltak online megrendezni az eseményt. 
Mint mondta, a diabéteszegyesület hat klubot működtet a megyében, melynek tagsága mellett várnak vendégeket Sárvárról és Kaposvárról is. 
Az elnök bízik benne, hogy nemcsak diabéteszesek teszik tiszteletüket a helyszínen, hiszen mindenkit várnak. A fő programok is hasznos tudnivalókat hordoznak, Vándorfi Győző kollégái tartanak majd rövid előadásokat többek között ideggyógyászati problémákról, urológiai gondokról, de lesz mozgásbemutató, kiállítások és szűrővizsgálatok is. 
Világszinten a cukorbetegség gyakorisága az életkorral emelkedik, Magyarországon 1,1 millió ember élt cukorbetegséggel 2019-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában