Harmadik alkalommal

2022.10.14. 09:00

Veszprém megyében is több helyszínen várják a látogatókat az Erőművek éjszakáján

Ismét megrendezik az Erőművek éjszakáját, idén rekordszámú résztvevővel, közel 70 helyszínen országszerte. Az Erőművek éjszakája programjaira október 13-ától lehet regisztrálni.

Napló

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőközpontja is várja a látogatókat

Fotó: Penovác Károly/Napló

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek éjszakáját – idén október 28-án kerül sor az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényére. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.
Az Erőművek éjszakája 2021-ben több mint 3000 látogatót vonzott; a szervezők idén is telt házra készülnek. Ezen a napon országszerte csaknem 70 érdekes helyszínen látják vendégül a látogatókat, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.
Az erőművek és a fűtőművek idén új helyszínekkel is kiegészülnek. Megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is, így bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében. A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben megnézhetjük, hogy hogyan lesz a hulladékból újra felhasználható vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és bemutatják azt is: mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.
A változatos helyszíneken a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos energiatermelés folyamataiba, választhatnak akár atom, biomassza, hulladék, lignit, szolár vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését, amelyek idén is szép számmal csatlakoztak a programhoz. 

Veszprém megyében látogatható lesz többek között az ajkai és a litéri gázturbinás erőmű, a várpalotai és a bakonyi  fűtőmű, a Veolia Bakonyi Erőmű Ajka és a veszprémi Haszkovó utcai hőközpont.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre október 13-ától lehet regisztrálni rendezvény honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában