Magyar falu program

2022.11.19. 20:00

Bakonyoszlopon új falubuszt helyeztek szolgálatba mobil rámpával

„Úgy alakíttattuk át az új falubuszt, hogy hátul a kihúzható mobil rámpán elektromos kerekesszékkel és kis segítséggel kézi hajtásúval is be lehessen szállni a járműbe, bent pedig speciális rögzítők szolgálják a biztonságot" – mondta Wolf Ferenc polgármester a jármű átadásakor, és mindjárt megmutatta, hogyan működik a szerkezet, Kovács Zoltán országgyűlési képviselővel együtt szerelte össze.

Rimányi Zita

Fotó: Penovác Károly

 

Ha mozgáskorlátozottat is visznek a kisbuszban, akkor hat plusz egy ember fér el benne, egyébként nyolc plusz egy személyes. Mindkét oldalán van ajtó, így bárhol parkol, biztonságos a ki- és beszállás. A Magyar falu programban (Mfp) csaknem 15 millió forintot nyert beszerzésére Bakonyoszlop. Kiderült, hogy nagyrészt az időseket szolgálja majd, orvoshoz, rendelésre, vizsgálatokra viszik benne a betegeket, gyógyszert juttatnak el vele nekik, és a szociális étkeztetésben szintén hasznát veszik, ebédek házhoz vitelekor, és az énekkar is utazhat fellépésekre a járművel. 

A kisbusz kulcsait Szalai Ferenc falugondnok vette át Kovács Zoltán országgyűlési képviselőtől. A honatya elmondta, hogy 2019 és 2022 között a Magyar falu programban az országban több mint háromszáz kisbuszt vehettek összesen 17 milliárd forintból főleg kisebb községek, amelyeknek erre saját anyagi forrásuk nem lenne. A környéken idén nyolcat adtak át.  

Az elmúlt négy évben az Mfp keretében a kormány ezermilliárd forintot biztosított a kistelepülések fejlesztéseire, ez akkora összeg, ami százhúsz éven át biztosítaná egy Pápa méretű, harmincezer lelkes város költségvetését – érzékeltette a nagyságrendet az országgyűlési képviselő, és hozzátette: többek közt utak, járdák építésére, közösségi rendezvényekre, húszféle célra fordíthatták a pénzt, a környéken 37 templom felújítására is jutott támogatás.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában