Hagyomány

2022.11.18. 12:00

Szent Mártont ünnepelték a Balatonnál

Védőszentjüket, Szent Mártont ünnepelték Balatonudvariban az elmúlt hétvégén, ahol ebből az alkalomból Sötét György polgármester mondott köszöntőt.

Kovács Erika

Az embereket ludaskásával, házi süteményekkel és újborral kínálták Balatonudvariban Fotó: önkormányzat

Sötét György polgármester egyebek mellett elmondta, e szép hagyományt az önkormányzat több mint 10 esztendeje minden évben megtartja, és a jövőben is tervezi azt, hogy tisztelegjenek védőszentjük előtt. A rendezvényt az önkormányzat képviselő-testületének kezdeményezésére szervezték meg. Kezdéskor Barkó Ágoston atya mutatta be a misét az ünnep alkalmából, majd az emberek fáklyás-lámpás felvonuláson sétáltak végig a településen a művelődési házig. 

A Márton-napi vacsorát, a finom ludaskását idén is a helyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub főzte meg, az előkészületeknél Harmat-Kiss Andrea művelődésszervező irányításával az önkormányzat dolgozói, így Bakonyi Istvánné, Czibik Szilvia, Bognár Tibor, Varga Gábor segített sokat. A megjelenteket házi süteményekkel is kínálták. Pintérné Mészáros Zsóka önkormányzati képviselő méltatta a kitűnő közösségépítő programot. Márton napjához kapcsolódóan Balatonudvariban természetesen megkóstolták az újbort, amelyet a helyi gazdák ajánlottak fel, majd az est a szokásos búcsúi bállal ért véget, ahol a talpalávalót a Pepita 77 zenekar szolgáltatta.

Barkó Ágoston atya mutatta be a misét a templomban Szent Márton napja alkalmából Fotó: önkormányzat 

Mint ismert, 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a libák elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette, életét csodák és gyógyulások kísérték. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában