A tavalyihoz képest kétszer annyian vesztették életüket a vasúti átjárókban történt balesetekben

2022.12.17. 19:00

Drámai videóval zárja idei vasútbiztonsági kampányát a MÁV

A vasúti átjárós balesetek számának drámai megemelkedése miatt indította el a vasúttársaság 2022 áprilisában, Érj haza biztonságban! címmel országos balesetmegelőző kampányát. December közepéig Magyarországon a MÁV hálózatán a tavalyihoz képest kétszer annyian, 34-en vesztették életüket a vasúti átjárókban történt 89 balesetben.

MÁV

Fotó: Cseh Zoltán

2021-ben 86 vasúti átjárós baleset történt, ebből 16 halálos kimenetelű volt, 17 áldozattal. Tavaly 14 balesetben 18 személy súlyosan megsérült, köztük két vasutas munkavállaló, 15 esemény során pedig 20 ember sérült meg könnyebben, köztük egy vasutas munkavállaló. 41 baleset anyagi kárral járt.

A 2022-es év az esetszámok drámai emelkedésével indult a tavalyihoz képest, de ez a tendencia az év második felére lelassult. December közepéig 89 vasúti átjárós balesetet mutat a statisztika, ebből 15 volt halálos kimenetelű, azonban az áldozatok száma döbbenetes, kétszeres növekedést mutat. Idén 34-en haltak meg vasúti átjárós balesetben, közülük 19-en – gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlensége, a KRESZ szabályok be nem tartása miatt. Az idei balesetek halálos áldozatainak rendkívül magas számára hívja fel a figyelmet a MÁV év végi kampányzáró videója.

De nem csupán a halálos áldozatok száma drámaian magas idén. 2022-ben vasutasok és utasok is súlyosan vagy könnyebben megsérültek a közúti közlekedők figyelmetlensége miatt. Harminckilencen (köztük 2 vasutas és 22 utas) szenvedtek súlyos sérüléseket vasúti átjárós balesetben, harmincketten pedig könnyebben megsérültek (köztük 2 vasutas és 10 utas). Ebben az évben 50 baleset járt csak anyagi kárral, és már több mint 800 félsorompó rúdját törték le az autósok.

A vasúti átjárós balesetek 2022-ben tapasztalható drasztikus emelkedése miatt indított közlekedésbiztonsági kampány a lakosság általános edukálását, a problémára való rávilágítást tűzte ki célul, elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. Az elmúlt 14 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset, azokat a figyelmetlenség vagy a KRESZ-szabályok megszegése okozta.

A vasútbiztonsági kampányról bővebb információk a MÁV honlapján érhetők el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában