A második világháborúban semmisült meg

2022.12.27. 11:00

Egy vadászrepülő roncsai után kutatnak Ajka külterületén

A munkálatokat 2022. december elején kezdték el több szervezet támogatásával és együttműködésével.

honvedelem.hu

Forrás: honvedelem.hu

A második világháború idején a Dunántúl súlyos harcok helyszíne volt, ahol a német és a magyar hadsereg harcait a német Luftwaffe és a Magyar Királyi Honvéd Légierő biztosította. Ennek során zuhanhatott le több Focke-Wulf 190 típusú vadászrepülőgép a térségben. 

Ajka külterületén Varga László kutató azonosított egy helyszínt, ahol sok alumínium lemez darab feküdt a felszínen, majd értesítette Pálffy Sándort, a Magyar Roncskutató Egyesület (MRE) alelnökét, aki elvégezte a roncs típusának beazonosítását. Ezután minden évben a mezőgazdasági munkák után terepbejárást tartottak, hogy minél több bizonyítékot gyűjtsenek össze. A detektoros felmérések során egyértelművé vált, hogy a termőrétegben jelentős mennyiségű fém van, melyek a mezőgazdasági munkát zavarják, ezért a terület tulajdonosa (Bakonyi és Társai Kft.) támogatta a roncsok kiemelését - számolt be róla a honvedelem.hu.

A munkálatokat 2022. december elején kezdték el több szervezet támogatásával és együttműködésével. A feltárás régészeti módszerekkel zajlott, annak érdekében, hogy minden információt dokumentálni lehessen. Feltehetőleg a háború után a gép által ütött krátert betemették, hogy ne zavarja a terület művelését és amit haszontalannak ítéltek a helyi lakosok, azokat bedobálták a gödörbe. 

Az Ajka mellett megtalált roncs feltehetőleg egy német gép.

További részletek a kutatásról ITT olvashatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában