Háromnapos sorozat

2023.01.21. 18:00

Árpád-házi Szent Margit ünnepe Veszprémben

Szent Margit ünnepe alkalmából idén is triduumot (háromnapos sorozat – a szerk.) tartottak Veszprémben az Árpád-házi Szent Margit-templomban. A lelkigyakorlatot Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános, érseki irodaigazgató felkérésére Barkó Ágoston bencés szerzetes, alperjel, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója tartotta.

Napló

Forrás: Veszprémi Érsekség

Barkó Ágoston elmondta, örült a meghívásnak, mert Veszprémben még nem mondott szentmisét. A szerzetesi hagyományból igyekezett meríteni. A három nap estéi alkalmat adtak arra, hogy Szent Margit kapcsán együtt gondolkodjanak a hitről. Az első nap az imádságról beszélt, a csöndes imára, az Úr szeretetében való elmerülésre hívta fel a figyelmet, arra, hogyan lehet az imádságot elkezdeni, gyakorolni. A második napon Remete Szent Antal küzdelmeit vitte a hívek elé, rámutatva arra, hogyan tudunk mi magunk is megküzdeni bűneinkkel, Krisztus szabadító ereje kell hozzá. Szent Margit ünnepén – Margit életpéldáját is beépítve – a mai katolikus iskolákról, a hitoktatásról beszélt, valamint arról, hogyan tudjuk a fiatalokat megszólítani. Szólt arról, hogy egy szerzetesi közösség miként tud a hit átadásában segíteni. 

Barkó Ágoston szentmiséjében a szerzetesi hagyományból igyekezett meríteni
Forrás: Veszprémi Érsekség

A lelkigyakorlat harmadik napján a szentmisén Tornavölgyi Krisztián esperes, plébános meghívásának eleget téve koncelebráltak azok az atyák, akik korábban a Szent Margit-plébánián teljesítettek szolgálatot. A szentmise végén Barkó Ágoston Szent Margit ereklyéjével megáldotta mindazokat, akik részt vettek az ünnepen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában