Új helyre

2023.01.11. 14:00

Felújítás után kerül vissza Veszprémbe a Millenniumi emlékmű

Restaurálási munkálatok elvégzése után kerül vissza új helyére a Millenniumi emlékmű.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ahogyan arról beszámoltunk, Lugossy Mária (1950–2012) Munkácsy-díjas művész Óváros téri alkotásának bontása kedden kezdődött meg. A 4,6 méter magas, több mint tíztonnás emlékművet gyémántgyűrűs kötéllel vágták több darabra, hogy el tudják szállítani az Óváros térről, mondta el érdeklődésünkre Szilágyi Mihály szobrász-restaurátor, a bontást, javítást és restaurálást végző SMX Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Hozzátette, az emlékművet a Komárom-Esztergom vármegyében található Süttő kőfaragó telephelyére szállítják a napokban.

A következő hónapokban restaurálják az alkotást. Ennek részeként kijavítják a szobor sérüléseit, például kicserélik a sérült prizmát. Ezt az eredetivel megegyezővel tudják pótolni, ugyanis Lugossy Mária készített belőle egy tartalékot. A köztéri szobrot bolgár mészkőből faragta ki az alkotó, jegyezte meg Szilágyi Mihály, aki arra az érdekességre is felhívta a figyelmet, hogy az alkotást eredetileg üvegből álmodta meg a művész. 

A restaurálás után, várhatóan az év második felében a Szabadság téren állítják fel újra a Millenniumi emlékművet. 

Látványterv Forrás: önkormányzat

Az új helyszínen az alkotáshoz tartozó emléktábla is felújítva kerül ki a korábbi tervek szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában