Vízkereszt ünnepe

2023.01.11. 18:00

Megáldották a Szent Margit óvodát és a Szilágyi iskolát

Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva Csernai Balázs, a veszprémi Regina Mundi-templom plébánosa, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és a Szent Margit Római Katolikus Óvoda lelkiigazgatója szerdán megáldotta mindkét intézményt.

Balla Emőke

Csernai Balázs, az óvoda lelki igazgatója szenteltvízzel hintette meg a gyerekeket

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, vízkeresztkor szokás megáldani a szenteltvizet, a házakat, lakásokat. A szertartás során szenteltvízzel meghintik az épületeket, megáldják a benne lakókat, dolgozókat. Szokás ilyenkor az ajtófélfára felírni az évszámot és – a népi értelmezés szerint – a napkeleti bölcsek nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit. Az eredeti felirat CMB, egy latin imádság kezdőbetűi, Christus mansionem benedicat (Krisztus áldja meg e házat). Csernai Balázs, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és a Szent Margit Római Katolikus Óvoda lelki igazgatója szerdán a Szilágyi Keresztény Iskolát, az intézmény közösségét, egyenként az osztályokat és az iskola helyiségeit, majd a Szent Margit óvodát áldotta meg. 

A Szent Margit óvoda közel három  évtizede vállal fontos szerepet a város köznevelésében. A Veszprémi Érsekség fenntartásában működő intézmény elkötelezett a kisgyermekek keresztény szellemben való nevelése terén. Gondosan tervezett tevékenységformák, sok játék, csoportos és egyéni fejlesztés jellemzi az itt folyó életet. A gyermekek testi, lelki, értelmi fejlődésének elősegítésében a szabad játékot tekintik a leghatékonyabb eszköznek. A nevelőközösség számára legfontosabb, hogy a gyermekek olyan közösségben nevelkedjenek, amelyben a gyermeki személyiséget tisztelet, megbecsülés, bizalom, szeretet övezi. Az intézmény nevelési programja a keresztény ünnepkörök köré szerveződik, az óvoda életének keretet adnak az ünnepek, jeles napok, melyek hagyományt teremtenek. Ilyen hagyomány a vízkereszt ünnepéhez kötődő szokás, az intézmény megáldása is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában