Vízkereszt

2023.01.09. 07:00

Megszentelték a tavat Balatonudvariban

Barkó Ágoston plébános a vízkereszt alkalmából a Balatont, majd a parton megjelent embereket is az udvari strandon vasárnap.

Kovács Erika

A vasárnap délelőtti szentmise után Barkó Ágoston Balatonudvari lelkipásztora vízkereszt alkalmából megszentelte a Balatont, majd a tóból merített vízzel az esemény résztvetőit

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A katolikus egyház kiemelkedő ünnepe a vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának napja, hangoztatta Barkó Ágoston atya a tó partjánál. A Balaton megszentelése Jézus példája nyomán történik, aki a Jordán folyó Holt-tengeri torkolatánál alámerült a vízbe. Itt elkezd keveredni a halban gazdag édesvíz a sós vízzel, melyben nincs élet. – Most tervezzük újra az életünket, tegyük le a keresztjeinket, kérjünk bocsánatot, kérjük a Jóisten megszentelő kegyelmét önmagunkra, családunkra, rokonainkra, szeretteinkre, fogalmazott a plébános, majd részleteket olvasott fel az Evangéliumból és részletesen beszélt a vízkeresztről. – Az Isten az, aki visszaadja mindnyájunk életébe az örömet, a lelki békességet, a nyugalmat és megmutatja mindnyájunknak életünk célját. Ezt a kegyelmet kérjük, amikor megszenteljük a Balatont, és a szentelt vízzel meghintünk mindenkit, s az áldás eléri a családokat, a települést, fogalmazott Barkó Ágoston. 

Mint ismert, már hagyomány, hogy Balatonudvariban megszentelik a Balatont vízkereszt ünnepén, ezzel zárva a karácsonyi ünnepeket és kezdődik a farsang. A házakat régebben ilyenkor vízzel és sóval szentelték meg, a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a három királyok nevének kezdőbetűjét: G. M. B. (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára annyi maradt meg, hogy ekkor szedjük le a karácsonyfát.

A vízkereszt ünnepe szentmisével kezdődött Balatonudvariban vasárnap délelőtt, a zsúfolásig megtelt a Szent Márton katolikus templomban, ahol Barkó Ágoston, a község lelkipásztora misézett. Később az atya megszentelte a Balatont és szentelt vízzel meghintette a hívőket a strandon. Mindezek után szeretetvendégségre hívták az embereket a művelődési házba. Sötét György polgármester lapunk kérdésére azt mondta, közösségi program is a vízkereszt ünnepe, melyen egyre többen vesznek részt, az alkalmat kihasználják találkozásokra, és ilyenkor jókat beszélgetnek egymással a helybeliek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában