A magyar kultúra napja Balatonfüreden

2023.01.21. 11:41

Ókovács Szilveszter operaházi főigazgató: keressük mindenkiben a tehetséget!

Mindenkiben van tehetség, rátermettség, illetve talentum, erről beszélt köszöntőjében egyebek mellett Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Balatonfüreden, a magyar kultúra napja alkalmából a Kisfaludy Galériában január 20-án este, amit a város önkormányzata és a Salvatore Quasimodo Közalapítvány szervezett.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Méltatta Balatonfüred kulturális életét, építészetét, fekvését és rendezettségét Ókovács Szilveszter. Az Operaház főigazgatója azt mondta, 2023 több okból is páratlan éve lesz a magyar kultúrának. Így kétszáz éve tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnuszt, emellett idén van a Petőfi- és Madách-bicentenárium megünneplése, nem beszélve a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 lehetőségéről, mely érinti a vármegyeszékhelyet és a régiót is. Elhangzott, a magyar kultúra a reformkorban, illetve Kölcseyvel kezdődött. A szónok külön hangsúlyozta Erkel Ferenc munkásságát, így a Himnusz megzenésítését, valamint az operajátszás kezdetét, illetve az operaház megépítését, mely 1884-ben történt. 

A főigazgató beszélt Madách Imre, Arany János és Petőfi Sándor műveiről is. Ókovács Szilveszter kitért a talentumok, illetve a tehetségek jelentőségére, melyek szerinte nagyon sokfélék, és meg kell őket becsülni, mindenkiben megtalálhatók. A tehetséget fel kell fedezni, és nem csak megőrizni kell, hanem fejleszteni is, illetve megsokszorozni, hasznossá tenni, a közösség szolgálatába állítani. Reményei szerint a magyar kultúrát nem csak egy napon, hanem egész évben ünnepeljük, melyet a főigazgató a magyar nyelven keresztül a nemzet megtartó erejének nevezett. 

Az ünnepen Martinovics Tibor helybeli újságíró vehette át a város kultúrájáért járó elismerést Bóka István polgármestertől. Az esten szép műsort adtak az Operaház művészei, Sáfár Orsolya, László Boldizsár és Palerdi András, zongorán közreműködött Hidegkuti Pálma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában