Kerttulajdonosok, figyelem!

2023.02.26. 07:00

Égetés – településenként eltérő szabályozással

Sok kerttulajdonos égetéssel szabadul meg a lehullott levelektől, ágaktól, nyesedéktől, bár, ahol van rá mód, a komposztálást is egyre többen választják.

Szijártó János

Az égetés szabályozása a területileg illetékes önkormányzat hatáskörébe tartozik

Fotó: Szijártó János/Napló

A belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, településenként eltérő módon. Gógánfán a hatályos rendelet szerint hétköznapokon délután 15 és 17 óra között engedélyezett az égetés, illetve szombaton délelőtt 8 és 12 óra között – mondta el kérdésünkre Nagy Márta polgármester. Hozzátette, ezzel együtt előtérbe helyezik a környezet védelmét, s ehhez igazodva egy nagy teljesítményű ágaprító géppel darálják a településen a növényi hulladékot. A pályázati támogatással vásárolt berendezésnek köszönhetően a természetben ismét hasznosítható faapríték, mulcs készül Gógánfán.

Zalaszegvár belterületén heti három napot határoz meg az önkormányzati rendelet, eszerint szerdán, pénteken és szombaton lehet elégetni az összegyűlt nyesedéket, levágott ágakat, szőlővesszőt – tájékoztatta lapunkat Tudja Endre. A település polgármestere ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jövőt illetően fontosnak tartja a komposztálás minél szélesebb körben történő kiterjesztését.

Badacsonytördemic és Badacsonylábdihegy belterületén lombégetés céljából külön engedély nélkül nem lehet tüzet gyújtani – válaszolta munkatársunk kérdésére Horváth Zoltán polgármester. Hozzátette, a grillezés természetesen engedélyezett, de ahol például egy köbméter levelet, gallyat gyújtanak meg, ott már számíthatnak szankcióra. Ha valaki mégis égetni akar, van rá lehetőség, úgy, hogy erre a katasztrófavédelemnél engedélyt kér. Az ehhez szükséges nyomtatványt az önkormányzatnál lehet igényelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában