Uzsalyné Pécsi Rita előadása az evangélikus templomban

2023.02.21. 14:00

Függőséget okoznak az okoseszközök

Fejleszt vagy rombol? Okoseszközök. A függőség kialakulása és megoldásaink címmel Uzsalyné Pécsi Rita neveléstudományi szakember tartott előadást az evangélikus templomban a házasság hete program keretében.

Balla Emőke

Uzsalyné Pécsi Rita szerint az okoseszközöket lehet jól is használni, de minden életkorban ellenőrizni kell magunkat

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hogyan lehet hasznos az okoseszköz? Hogyan válik valaki függővé? A közösségi média kapcsolat vagy illúzió? Van védelem? Mire való a gép? Mire való az agy? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a neveléstudományi szakember. Előadásában beszélt a képernyőnek a kialakulatlan idegrendszerre gyakorolt hatásáról. Hároméves korig nagyon érzékeny az idegrendszer, ennek ellenére nagyon sok szülő géppel, televíziós, számítógépes képernyővel nyugtatja a gyerekét. Egy amerikai kutatás szerint hároméves korig egyáltalán ne adjunk okoseszközt a gyerek kezébe, mert az veszélyes, visszafordíthatatlan károsodást okoz. 

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató előadása
Fotós: Penovác Károly/Napló

Az előadó szerint az eszköz nem altatásra, nem nyugtatásra, nem jutalmazásra van. Elemezte a különböző életszakaszokat, három- és hatéves kor közötti gyermekeknek például sok mozgásra, a valóság megtapasztalására van szükségük, ezek fejlesztik az agyukat. Ha a szülő engedi a gép használatát, naponta negyven, negyvenöt percre, akkor is a gyermek mellett kell lenni, figyelni, mit néz. A fiatalok napi hat, hét, nyolc órát használják az eszközöket, őket és a felnőtteket is meg kell tanítani bizonyos szabályokra. A géphasználat olyan függőséget okozhat, úgy hat az idegrendszerre, mint a drog, mint ha kokaint adnánk a felhasználónak. 

Az okoseszközöket lehet jól is használni, de minden életkorban ellenőrizni kell magunkat, ne vigyük túlzásba, ne váljunk függővé. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában