Közösségépítés

2023.03.12. 18:00

A Janka Tanyán jött össze a falu

Spájz- és ruhavásárt rendeztek a tótvázsonyi Janka Tanyán, ezúttal a helyi civil szervezetek asztalaival is találkozhattak az érdeklődők.

Juhász-Léhi István

Bárányos Katalin, a Janka Tanya egyik alapítója (balra) a helyi civil közösségekre is felhívta a figyelmet

Fotó: Juhász-Léhi István

Aki nem tudná, a Janka Tanya az a nem mindennapi hely, ahol autista és értelmi fogyatékos embereket foglalkoztatnak nappali ellátásban, fejlesztőben és rehabilitációs foglalkoztatásban is. 

– Hétközben itt folyik a termelő munka, az önkormányzatnak dolgozunk, bejárunk egy veszprémi nagyáruházba, egy helyi hotelban is dolgozunk, de kézműves termékeket készítünk, és havonta egyszer, minden hónap tizedike környéki pénteken megrendezzük a piacot – erről már Bárányos Katalin, a Janka Tanya egyik alapítója mesélt munkatársunknak. – Tartunk egy spájz- és ruhavásárt, használt ruhát árusítunk a Janka-tanya javára. A ruhákat Hollandiából kapjuk leginkább, de egyre több a magyar adományba adott jó minőségű ruha. 

Mindezek mellett saját készítésű termékeiket is árusítjuk, például raklapot hasznosítanak újra, és abból készítenek kézműves termékeket. 

– Az integráció a lényege ennek az egésznek –  fogalmazott Katalin, miközben mindenkihez volt egy jó szava, mosolya. – Ez egy picit fordított integráció. Hétköznap mi megyünk ki feladatokat végezni a kapun kívül, ám ilyenkor az emberek jönnek ide. A helyi és környékbeli termelők is eljárnak hozzánk, és házi készítésű termékeiket árulják. A mostani vásár különleges, mert az összes civil szervezettel összefogva szerveztük.

Kiderült, Tótvázsonyban 12 civil szervezet működik, és ezen a piacon egy kicsit kampányoltak is, önkénteseket toboroztak, ki-ki a maga szervezetébe. Ez a nap jó alkalom volt arra ugyancsak, hogy az adó egy százalékának felajánlására is felhívják a figyelmet és arra, hogy lehet önkéntes munkát végezni, vagy éppen csatlakozni egy-egy helyi közösséghez. Felhívta a figyelmet a horgolókörre, akik elmondása szerint nagyon aktívak. Elég csak arra gondolni, hogy Tótvázsony testvértelepülésére, a németországi Dobelbe is kiviszik a termékeiket az adventi vásárra. Egy szó, mint száz, gyönyörű termékeket készítenek, vontuk meg a mérleget. 

– Tavasszal itt, szintén a civil szervezetekkel közösen majálist szervezünk – folytatta Katalin kérdésünkre. – Az összes civil szervezet, mint egy-egy állomás, úgy fog működni a tervek szerint. Az érdeklődők végiglátogathatják majd a faluban ezeket a portákat, ahol például vizet lehet hordani talicskában. Végül a találkozót a kultúrháznál tartják, ahol májusfát is állítanak, majd össznépi mulatság lesz. 

Még messze van, de Katalin szót ejtett szeptember 24-éről, amikor holland napot terveznek. Nem véletlenül, hiszen a Janka Tanyát számtalan holland támogatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában