Kevesebb papírfogyasztás

2023.03.01. 14:00

Új bankkártya? Nem: új vasúti jegy!

A korábbinál kisebb, 80x54 milliméteres jegyeket alkalmaz egy ideje a vasúttársaság pénztáraiban és jegykiadó automatáiban. Az új méret előnye a gyorsabb nyomtatás, a könnyebb kezelhetőség, emellett környezetbarát. Hiába kisebb, nem okoz gondot az olvasása, s a megszokott hosszú helyett négyzetes vonalkódot tartalmaz. A teljes méretű jegyeket csak akkor adják már ki, ha az információk mennyisége miatt az szükséges.

Benkő Péter Roland

A méretbeli különbség szemmel látható. A kényelmesebb vonatokhoz könnyebben kezelhető jegy jár Fotó: Benkő Péter Roland

Az új vasúti jegyekkel jóval kevesebb lesz a papírfogyasztás, évente tizennégy futballpályát lefedő papírt spórol meg a MÁV-Start. Nem véletlen, hiszen az új jegyek számtalan helyen kiváltják a régi formátumúakat, például az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatba bevezetett, kedvezményes Veszprém–Balaton 2023 EKF-jegyeket is. Azonban bankkártya méretűek már a normál menetjegyek és vasúti bérletek, s még sorolhatnánk.

Miközben fotót készítettünk a vármegyeszékhely állomásán, megkérdeztünk egy vonatra várakozót, aki hetente többször ingázik Székesfehérvárról Veszprémbe, mi a véleménye az új jegyről. Szerinte – mivel kisebb helyet foglal – könnyebb kezelni, pénztárcában elhelyezni, tehát egyértelműen jó dolog. Az meg, hogy kíméli a környezet, számára különösen pozitív, hiszen – ahogy elmondta – környezetvédőnek vallja magát.

A vasúttársaság szempontjából pedig nem elhanyagolható a költségmegtakarítás a bankkártya méretű jegyekkel, melyeknél már csak az elektronikus úton vásárolt jegyek környezetkímélőbbek. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában