Bizalom hídjai

2023.04.27. 21:00

Az ukrán Lebedyn újjáépítésében segít Pápa

Pápa Város Önkormányzata is csatlakozott a Bizalom hídjai elnevezésű európai uniós programhoz, melyet az Európai Települések és Régiók Tanácsa hívott életre azzal a céllal, hogy közreműködést vállaljon a háború sújtotta Ukrajna újjáépítésében.

Haraszti Gábor

Pápa segítő kezet nyújtott az ukrán városnak

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A kezdeményezés általános célkitűzése, hogy az ukrán és uniós önkormányzatok között nemzetközi partnerségek révén segítse Ukrajna újjáépítését. A projektben összesen tíz európai ország három-három városa működik közre 30, háborús károkat szenvedett ukrán település újjáépítésében. Pápa ukrán partnervárosa a Szumi régióban található Lebedyn lett, a projekt megvalósításának egyik első lépéseként a településvezetők április elején videokonferencián ismerkedtek össze, most pedig a település háromtagú delegációja érkezett a városba, ahol megismerkedtek Pápa nevezetességeivel, találkoztak Áldozó Tamás polgármesterrel, megtekintették az elmúlt évek fejlesztéseit, sőt a Tarczy Lajos Általános Iskolában egy olyan osztályt is meglátogattak, ahol ukrán gyerekek tanulnak.

– Igyekszünk a figyelmüket felhívni arra, hogy egy európai uniós pályázati támogatási lehetőség esetén miket kell figyelembe venni, és próbáljuk tanácsokkal is ellátni őket, hogy miként álljanak egy ilyen kihíváshoz – mondta a látogatás kapcsán Áldozó Tamás.

Natalia Lazarenko, az Ukrajnai Városok Szövetsége nemzetközi kapcsolatok menedzsere elmondta, a pápai látogatás során egyik céljuk az volt, hogy bemutassák, hogy Lebedyn az orosz támadások miatt milyen károkat szenvedett el, a másik pedig az, hogy partneri kapcsolatot alakítsanak ki a dunántúli várossal. – Látogatásunk alkalmával tapasztalatokat gyűjtöttünk és közös tervet készítünk a náluk lerombolt városrészek és infrastruktúra újjáépítésére – emelte ki a menedzser.

A Bizalom hídjai program 2023 szeptemberéig tart. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában