Összefoglaló

2023.04.14. 08:00

Égő erdőt oltó szápári fiatalok, tízezernél több évelő az ActiCity körül - Híreink a vármegyéből

Világversenyt nyert a két tannyelvű diákja 

Agárdi Attila, a balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium 9. osztályos diákja nyerte meg a tavalyi nemzetközi és magyar online angol nyelvi versenyt, amelyen 22 900 tanuló vett részt, írja a Napló. A gimnáziumból 50 fiatal indult, ők kitűnően teljesítettek. Ez hangzott el egyebek mellett az iskolában nemrég megrendezett díjátadón, amelyet a verseny cseh szervezői tartottak. Kiderült továbbá, a gimnázium Magyarországon az első, világviszonylatban a 13. helyen végzett. 

Négy napra a blues európai fővárosa lesz Veszprém 

Csütörtökön kezdődik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt rendezvénye, a Veszprémi Blues Fesztivál, olvasható a veol.hu-n. A fesztivál négy napján csaknem ötven koncertet hallhatnak a zenebarátok a fellépő közel negyven együttestől. Podlovics Péter főszervező elmondta, a rendezvényt ebben a formában először szervezik meg Veszprémben. A fesztivál helyszíne a Hangvilla lesz: a kulturális intézmény három helyszíne – a nagyterem, az Expresszó és az étterem – ad otthont a koncerteknek.  

Célba értek a babaruhák  

A Bölcsek Kávéháza tagjai ruhákat készítettek pucér óvodás játékbabáknak, írja a Napló. A babaruhákat már eljuttatták a veszprémi Vadvirág óvodába, ahol szívesen fogadták az ajándékot. A civil szerveződés tagjait az intézmény aulájában egész gyereksereg fogadta az óvónénikkel együtt, ott voltak a ruhára váró, pucér játékbabák is. A gyerekek éneke után kirakták a kétzsáknyi babaruhát, ami majdnem, hogy kevés is lett. Alig akart véget érni a kicsik és a nagymamák találkozója. Az óvodában az adakozás nyomán megnőtt a csoportokban a babázási kedv.  

Tízezernél több évelő a volt gyermek­kórház körüli parkban 

A veol.hu értesülése szerint az eredeti állapotához hasonló formában születik újjá az ActiCity, vagyis a veszprémi volt gyermek­kórház körüli park. Az épület mögötti terület májustól elsősorban rendezvénytérként funkcionál majd. A kiválasztásánál kiemelten figyeltek arra, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre többször jelentkező szélsőséges időjárást is elviselő növényzetet telepítsenek. Az épület előtti parkrész a pihenésre szolgál, a fák többségét is ide, valamint a parkolóház és a főépület közé telepítik. A park egyik látványossága lesz az évelő virágok sokasága nagy foltokban ültetett díszfüvekkel. Mintegy 1100 cserjét és 10 ezer évelőt telepítenek a parkba. 

Madarak repülnek be az irodalmi klubba 

Áprilisban folytatja irodalmi klubját a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány, írja a Napló. Az elmúlt években irodalmi esteket, verskoncerteket, könyvbemutatókat a Káli-medencébe hozó alapítvány igen erősen kezdi a 2023-as évet, ugyanis Navratil Andrea Folkkvintett előadását, a Daram daram madaram című darabot hozzák el a mindszentkállai művelődési házba. A költészet napja alkalmából, április 14-én 18 órakor bemutatandó darabban kortárs, klasszikus és jazz „tollazatban" magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusok és magyar költők versrészletei hangoznak el.  

Gálfi Norbert duplázott a Teskánd ellen 

Hétközi fordulót rendeztek szerdán a labdarúgó NB III-ban, a veszprémiek pályaválasztók voltak és magabiztosan gyűjtötték be a pontokat, a veol.hu értesülése szerint. A második fogadta a 18. helyezettet, ennek megfelelően veszprémi fölénnyel kezdődött a mérkőzés, ám a VLS a biztos vezetés tudatában kiengedett, majd a második félidőben már könnyedén érvényesítették a papírformát. Pető Tamás edző szerint nem volt könnyű mérkőzés, szervezett csapat ellen játszottak. A gyors vezetés túlságosan is megnyugtatta az együttest, de a cseréknek köszönhetően felpörgött a játékuk, újabb gólokat szereztek. 

Tizennégy gólig jutott a Mezőlak  

A Veszprém vármegyei labdarúgó harmadik vonal északnyugati csoportjában a mezőny fele rúgott gól nélkül maradt, írja a Napló. A keleti csoportban nem történt meglepetés, a középcsoportban a Kolontár izgalmas meccsen verte meg a Sümegprágát. Néhány érdekesebb, gólgazdag eredmény a fordulóból: Nagyvázsony KTE–Nyirád KSE 1-7 (0-4). Litéri SE–Balatonalmádi SE 2-4 (1-3). Bakonyszentlászló KSE–Hárskút SE 11-0 (7-0). Adorjánháza SE–Somló SC 0-10 (0-5). Mezőlaki SE–Kemenesszentpéteri SE 14-0 (6-0). A mezőlaki Kerkuska nyolc találatig jutott. Nemesvita SE–Balatonederics SC 1-9 (0-2). Monostorapáti SE–Nemesgulács-Kisapáti SE 5-1 (4-0).  

Vödrökkel oltották el az égő erdőt a fiatalok 

Kigyulladt a kiserdő eddig tisztázatlan okok miatt a közelmúltban a Kossuth utcánál, a Szápári-ér mentén. A veol.hu szerint a szerencsének köszönhetően három falubeli fiatal időben észrevette és a mederből vödörrel vizet merve eloltotta a tüzet, amiből nagyobb baj is lehetett volna. A terület tulajdonosa és az önkormányzat nagyon hálás ezért Tokos Szabolcsnak, Tokos Patriknak és Takács Jázminnak. Egyikük a közelben lakik, és a házuk ablakából látta meg a lángokat. 

Égbolt túrán a jövő csillagászai 

Az Athletica Galactica középiskolai csillagászati és asztrofizikai verseny idei döntőjének Bakonybél adott otthont, írja a Napló. Akik itt a legjobbnak bizonyultak, elkezdhették a felkészülést a nemzetközi diákolimpiára. A bakonybéli verseny során a diákok az esti távcsöves forduló után a planetáriumban teljesítették feladataikat. Ellátogathattak a Pannon Csillagdába, előadást hallhattak arról, mit is csinál a XXI. század csillagásza, és részt vehettek egy varázslatos csillagoségbolt-túrán. A versenyen első a budapesti Schmercz Blanka, második zalai Horváth Zsóka, harmadik pedig az egri Magyar Gábor Balázs lett.  

A legnagyobb sztárok  az EFOTT-on 

A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12–16. között a Velencei-tónál. A veol.hu híre szerint hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a Valmar, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját. Az egyetemisták legnagyobb fesztiváljának házigazdája a Pannon Egyetem lesz – az intézmény székhelye, Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában