Csúcsminőségű termékek Devecserből

2023.04.05. 20:00

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő: alapvető a tudás és a munka

Cél a tudás- és munkaalapú gazdaság, illetve társadalom létrehozása, hangsúlyozta Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a Devecseri Gépgyártó és Automatizálási (DGA) Kft. képzéssel foglalkozó akadémiája megnyitóján, illetve az oktatóterem április ötödikei átadásán.

Kovács Erika

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Tornai Tamás ügyvezető és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az átadón

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kovács Zoltán A felnőttképzés hatása a gazdasági teljesítményre című előadásában kiemelte, a kormány 2019-ben fogadta el a szak- és felnőttképzés megújításának középtávú stratégiáját, mely lehetővé tette a felnőttképzési rendszer megújítását 2020-ban, mely stratégiai jelentőségű lett a magyar gazdaságban. Főbb jellemzői: az új technológiák miatt gyors ütemben alakul át a munkaerőpiac, mely hazánkban dinamikusan bővült, megnőtt a kereslet a képzett dolgozók iránt. 

– A megújított felnőttképzési rendszer hozzájárul a tudás- és munkaalapú társadalom, illetve gazdaság létrehozásához. Az említett képzés célja, hogy rugalmasan reagáljon a kihívásokra, fogalmazott Kovács Zoltán. Hozzátette, február 9-ig 1875 szervezet vagy személy rendelkezett felnőttképzési engedéllyel, és 13 723 bejelentett képző volt, utóbbi nem tartalmazza a régi képzésben engedéllyel rendelkezőket. A felnőttképzésben három millió 850 ezren vettek részt az említett ideig. Több férfi jelentkezett, de a nők több képzésre iratkoztak be. 

Tornai Tamás tulajdonos elmondta, a cégnél csúcsminőségű acél- és gépipari termékeket gyártanak, éves árbevételük hatmilliárd forint. A kft. elődjét több mint 50 évvel ezelőtt alapították. A devecseri és nemesgulácsi üzemben több mint 10 ezer négyzetméteren 170 dolgozó gyártja a termékeket, amiket főként Németországban, Franciaországban, Ausztriában értékesítenek. Több minősítéssel rendelkeznek, elnyerték a Kiváló Gyakorlati Képzőhely díjat, a Veszprém megyei minőségi díjat, az export aránya és növekedése révén a Pegazus díjat. A kft.-t meghívták a Magyar Multiprogramba. A sikeres működés egyik záloga a képzett, minőségi munkát végző szakember, de több területen kihívást jelent a munkaerőhiány. Így született meg a DGA Akadémia, mely nyitva áll bárki előtt. Biztos karriert, fejlődést kínál, a képzés alatt is munkaviszonyt, fizetést biztosít. Az első kurzuson, májustól, három hónap alatt lakatosokat képeznek. Később tervezik a képzések bővítését. 

Varga Balázs ügyvezető a vállalati képzések szerepéről beszélt a fejlődést tekintve, Markovszky György, a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakképzési rendszert részletezte, majd a szónokok szalagátvágással átadták az oktatótermet. Chugyik Richárd műszaki igazgató vezetésével bemutatták az üzemet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában