Ne döntsünk átgondolatlanul!

2023.04.08. 16:00

Ovádi Péter kormánybiztos tanácsa húsvétra: állatot tartani felelősség!

Sokan úgy gondolják, a húsvét varázsát egy élő nyúl jelentheti, főleg, ha kisgyerek van a családban. Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy ne hozzon senki átgondolatlan döntést húsvétkor sem.

Kovács Erika

Csak akkor ajándékozzunk élő nyulat húsvétra, ha tudunk gondoskodni róla!

Forrás: Pixabay-illusztráció

Azt mondta, élő állatot tartani rengeteg örömöt, felejthetetlen pillanatot jelent, de ez kötelességekből is áll. Az állattartásnak ugyanis vannak szabályai, a gazdák felelőssége és feladata megteremteni az állat számára a legjobb körülményeket, betartani a jogszabályi kötelezettségeket. 

Az állatvédelmi törvényünk szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, miszerint az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely fajára, fajtájára, nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti. Ilyen az elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet. 

Állat vásárlása előtt mérlegeljük körülményeinket, lehetőségeinket, bármennyire a jó szándék vezérel, sosem késő belátni, hogy adott élethelyzetben nem tudjuk felelősséggel vállalni az állattartást. Húsvétkor sem hozzunk olyan felelőtlen döntést, aminek következménye, hogy az élő állat sorsa, további gondozása veszélybe kerül, mert lelkesedésünk alábbhagyott. Egy nyúl akár egy évtizedig is elélhet, így szükséges megfontolni azt is, tudjuk-e gondozni az állatot. 

Az állattartás nemcsak időt, elszántságot, türelmet és gondoskodást igényel, hanem gondolni kell az anyagiakra is, mint például az etetés, a váratlan állatorvosi költségek. Szerencsére számos hazai állatkert, civil szervezet kínál alternatív lehetőségeket, így például nyuszisimogatásban és -etetésben, jelképes örökbefogadásban is lehet részünk az ünnepkor. Az intézmények honlapjain, közösségi oldalain bővebben tájékozódhat bárki ezekről a programokról, családi eseményekről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában