Közbeszerzés

2023.04.14. 07:00

Pápán két új járművel fiatalodik a buszállomány

Egy eredményesen zárult 2022-es közbeszerzési eljárás keretében 40 hagyományos meghajtású autóbusz érkezik öt vármegyébe. Ebből két Mercedes típusú, korszerű jármű kerül forgalomba Pápán, melyet Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adott át a Volán képviselőinek.

Haraszti Gábor

Komfortosabbá válik a Pápáról induló távolsági közlekedés Fotó: Haraszti Gábor

A Volánbusz Veszprém vármegyében évente 22,7 millió utast szállít 223 helyközi autóbuszvonalon. A társaság immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében a mostani beszerzéssel együtt 96 új autóbusz került Veszprém vármegye 362 darabos járműállományába. A pápai telephelyre érkezett két autóbusz a Pápa – Győr, Győr – Révfülöp, Pápa – Zirc – Budapest viszonylatokon közlekedik. A járművek vírus elleni aktív szűrős légkondicionáló berendezéssel, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal felszereltek, továbbá a legfejlettebb vészfékasszisztens rendszerrel ellátva kerülnek forgalomba, ami már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az álló vagy mozgó személyekkel, illetve akadályokkal történő ütközést.

– Kényelmesebbé válik a pápaiak közlekedése – fogalmazott az átadás kapcsán Kovács Zoltán. – A környezetkímélő autóbuszok a legkorszerűbb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral rendelkeznek. Az elmúlt öt évben Veszprém vármegyében a járműállomány mintegy negyede újult meg, az új buszok nettó beszerzési értéke 1,53 milliárd forint. Az új járművek természetesen országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is igénybe vehetők. A buszpark az elmúlt évtizedekben jelentősen elöregedett, ezekkel az új buszokkal a 13 év körüli átlagéletkor egy évvel csökken.

Fotós: Haraszti Gábor

Mint megtudtuk, a térségben szolgálatot teljesítő 623 autóbuszvezető éves szinten több mint 813 ezer helyközi és 312 ezer helyi járatot közlekedtet a vármegye útjain. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában