Teajárat és kapcsolattartás

2023.04.25. 16:00

Vége a krízisidőszaknak a hajléktalanellátásban

Vannak szolgáltatások, melyek március végével szünetelnek, és van olyan, amelyik április végéig tart – mondta el a veol.hu érdeklődésére Szaller Péter szociális szakember, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szakmai koordinátora.

Juhász-Léhi István

A szakember elmondta, az utcai szolgálat a téli időszakban heti háromszor tartott teajáratot. Ez most, a téli krízisidőszakon kívül heti egy járatra csökken. A teajárat a városban jelenleg nyolc állomáshelyen áll meg; olyan frekventált helyeken, ahol utcán élő hajléktalanokkal találkozunk. A rászorulók általában megszokott időpontban várják a teajárat munkatársait.

– A meleg tea mellett élelmiszert viszünk ki az utcán élők részére, ennek az ellátás mellett legfontosabb funkciója a kapcsolattartás – fogalmazott Szaller Péter.

Hozzátette, azért fontos a teajárat, mert annak köszönhetően hetente rendszeresen ugyanott találkoznak a szolgálat munkatársai az utcán élőkkel. A rendszeres találkozások során a rászoruló emberek segítséget tudnak kérni, ha valamilyen problémájuk van, illetve akár sorstársukkal kapcsolatban is tudnak jelezni, amennyiben észlelnek valamilyen problémás helyzetet.

Ugyanakkor a szállást adó, intézményi ellátások tekintetében most már több éve nem jelent jelentős változást a krízisidőszak vége. Ennek az az oka, hogy azok a krízisjellegű ellátások – alacsony küszöbű szolgáltatások –, melyeket korábban csak a téli időszakban működtettek, már nemcsak a téli időszakban vannak nyitva, hanem nyáron is.

– Ez azt jelenti, hogy az alacsony küszöbű szolgáltatásokat a nyári időszakban is igénybe vehetik a hajléktalan emberek – mondta. – Az éjjeli menedékhely az az intézmény, ahol sok esetben elsőként találkozunk a hajléktalan emberrel intézményeinkben. Az idei téli időszak egyik jelentős tapasztalata volt, hogy az éjjeli menedékhely kihasználtsága jóval száz százalék felett volt, ami kiugró adat a korábbi évekhez képest is. Az intézményes létszám bővülésével szemben az utcán élő hajléktalanok – akik az utcai szolgálattal tartják a kapcsolatot – száma csökkent.

– Alacsony küszöbű, nyitott szolgáltatásainknak köszönhetően az utcán élő hajléktalanok közül többen bejönnek és az intézmény szolgáltatásait választják a téli időszakban, de ugyanerre lehetőség nyílik most már több éve a nyári időszakban is – magyarázta Szaller Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában