A honvédelem napja Várpalotán

2023.05.23. 18:00

A biztonság az egyik legdrágább kincsünk

A honvédelem napja alkalmából tartott ünnepi sorakozót a napokban az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság. A várpalotai Kossuth-laktanyában Campanari-Talabér Márta polgármester mondott ünnepi beszédet és köszöntötte az alakulat új, megbízott parancsnokát, Pálmai Árpád alezredest.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszöntötte a katonai alakulat új, megbízott parancsnokát, Pálmai Árpád alezredest is

Fotó: Szabó Péter Dániel

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik A magyar honvédelem napját. Várpalotán a Kossuth-laktanyában ünnepi sorakozó keretében emlékeztek meg a katonák a jeles évfordulóról. 

Ünnepi tiszteletadás mellett Campanari-Talabér Márta polgármester társaságában érkezett az alakulótérre Pálmai Árpád alezredes, az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság megbízott parancsnoka. A meghívott vendégek és a  felsorakozott állomány előtt a város polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.  

– Ma, a honvédelem napján együtt hívjuk elő a szívünkből azokat, akik a hazáért harcoltak és harcolnak. Tiszteljük azokat, akik jelenleg is szolgálnak és óvják az egyre törékenyebb békét – fogalmazott Campanari-Talabér Márta. Kiemelte, ilyen volt Thury György várkapitány, aki élete utolsó pillanatában is a magyarokat védelmezte. Ez a nap lehetőséget ad számunkra, hogy elismerésünket és hálánkat fejezzük ki neki és követőinek, akik bátran és önfeláldozóan harcoltak azért, hogy mi biztonságban élhessünk.

Ugyanakkor azokról sem feledkezhetünk meg, akik a civil szférában, különböző területeken támogatják a honvédelmet és a szavatolják biztonságunkat – emlékeztetett Campanari-Talabér Márta, majd hozzátette, manapság olyan idők járnak, hogy a biztonság lett az egyik legdrágább kincsünk.  

– A háború közvetlen közelében kiemelten fontossá vált  a Magyar Honvédség védelmi képességeinek erősítése, amelyhez a védelmi ipari beruházások szorosan kapcsolódnak. A város határában gyorsított ütemben épül az a lőszergyár, ami a hazánkban gyártott és majd használt harci eszközök lőszeranyagát fogja előállítani – tette hozzá a városvezető, aki zárásként köszönetét fejezte ki az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság minden katonájának és civil alkalmazottjának önzetlen munkájukért. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában