Nyílt nap a veszprémi börtönben

2023.05.19. 20:00

Akár a filmeken: fegyverropogás közben ugrott be a németjuhász az autóba (videó)

A Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetnél tartotta nyílt napját a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pénteken. A veszprémi börtönt felkereste Rétvári Bence belügyi államtitkár, Ovádi Péter kormánybiztos, Bozsó Zoltán büntetés-végrehajtási dandártábornok, Polgárdy Imre vármegyei közgyűlési elnök, Németh Éva ezredes, veszprémi börtönparancsnok és Hegedűs Barbara alpolgármester.

Kovács Erika
20230519. Veszprém. Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet. Toborzó-és nyilt nap.Fotó: Nagy Lajos.NL.Veszprém Megyei Napló.
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Rétvári Bence államtitkár méltatta az esemény toborzó célját. Kiemelte, nőtt a rabok és dolgozók száma is, előbbi 14 ezerről 19 ezerre, utóbbi 7400-ról 9400-ra. – A kormány számára különösen fontos a magyar emberek biztonsága, amit a jogszabályok, a rendőrök, a büntetés-végrehajtás is szolgál - közölte. 

Bozsó Zoltán büntetés-végrehajtási dandártábornok szerint nagyon fontos a megfelelő utánpótlás, különösen a fiatalok. 

Nagyon izgalmasak voltak a bemutatók, például amikor megtámadta a fogvatartott az őrt, illetve leszereltek egy fogolyzendülést. Mindkét esetben bevetettek járőrkutyát, aki kivételes bátorságával, ügyességével elkápráztatta a közönséget. Egyszerre volt félelmetes és lenyűgöző, amikor a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet (SZOBVI) műveleti osztálya, illetve kommandósai és Schrott Károly ottani főtörzsőrmester Pirossal, az ordas őrző-védő németjuhásszal lélegzetelállító bemutatót tartott. Lehetett látni, amikor egy fogvatartott megtámadott egy őrt, a támadót pillanatok alatt leszerelte a kutya, de a négylábú fegyverropogás közben beugrott egy autóba is, ahonnan kiszedett egy menekülő rabot. – Ez a bátor négylábú akár egy fegyver! - mondták róla. 

Veszprémben 18-féle programot kínáltak, például lehetett látni járőr- és drogkeresőkutya-bemutatót, volt lehetőség ujjlenyomatvételre, fel lehetett próbálni a fogvatartottak formaruháját, a dolgozók egyenruháját. Bemutatták a tiltott tárgyakat, amiket a rabok készítettek, például a villákból álló merülőforralót és a tetoválógépet. Kiállították a rabok hímzéseit, festményeit. Toboroztak is, mert nagy szükség van a hivatásos állomány utánpótlására. Veszprém város több pontján be lehetett szállni a rabszállító autóba, így azt meg lehetett nézni belülről. Az intézetben bemutatták a zárkákat, a varrodát, a könyvtárat, a kápolnát, a bírósági tárgyalót, a távtárgyaló termet. 

Horváth József alezredes előadást tartott a veszprémi intézet történetéről, a munkalehetőségekről. A nyílt napon elhangzott, életre szóló hivatást, stabil munkahelyet, folyamatos fejlődési és karrierlehetőségeket, munkabéren felüli juttatásokat, támogatásokat, rekreációs programokat kínálnak a szervezetnél, ahol kilencezren dolgoznak az ország 32 börtönében. A felügyelők, reintegrációs tisztek mellett alkalmaznak jogászokat, pszichológusokat, egészségügyi szakdolgozókat. Korszerű a biztonságtechnika, az informatika, kiemelten kezelik a munkakörülményeket, a lakhatást és rehabilitációt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában