Fenntartható közlekedés

2023.05.10. 15:00

Autó helyett válaszd a közösségit!

Május 9-én zajlott az a kerekasztal-beszélgetés a Pannon Egyetem Köz-Tér épületében, melyen a fenntartható közlekedésről esett szó. A beszélgetés középpontjában a közösségi közlekedés kínálta alternatívák, azok pozitív hozadéka állt.

Benkő Péter

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos a gépkocsi helyett a tömegközlekedés felé orientálni az embereket

Fotó: Benkő Péter/Napló

Az eseményen megjelent Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. (Volánbusz) elnök-vezérigazgatója, Polgári István, a V-Busz Kft. (V-Busz) ügyvezetője, Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott képviselet-vezetője, Buchhold Tom Benedek, a FlixBus európai uniós közszolgálati ügyekért felelős vezetője és, a MÁV-Start Zrt. (MÁV) személyi és partneri értékesítés vezetője. A beszélgetést Forró Krisztina, a VEB2023 Zrt. vezető projektmenedzsere moderálta.

A beszélgetésen kiemelten hozták szóba a zöld mobilitási programokat, melyek Veszprémben és környékén az EKF rendezvényei miatt hangsúlyosak. Ennek lényege és célja, hogy a gépkocsi helyett a tömegközlekedés felé orientálják az embereket, oldva ezzel a megközelítési, parkolási gondokat.

Jó együttműködés a V-Busz és az országos szolgáltatók között az úgynevezett ráhordás biztosítása a MÁV és a Volánbusz járataira. Az EKF nyitórendezvényén több ezer fő szállítását fennakadás nélkül megoldotta a V-Busz, ami jó tapasztalat lesz a nagy rendezvényekhez való rugalmas igazodáshoz, igen sok plusz éjszakai rásegítő járattal készülnek ezekre. A MÁV egy késő esti budapesti járatot biztosít, melynek nyáron lesz fontos szerepe. Meglévő kapacitásaik okos kihasználása által készek több száz fős csoportok utaztatására. Vonzóak a Balaton északi és déli partján forgalomba állított büfékocsik, és újdonság a Győr–Veszprém között elindított retróbüfé-szolgáltatás, ami igen pozitív fogadtatásra talált. A Volánbusz ugyancsak küldött plusz éjszakai járatokat üzemzárás után is, a MÁV-val összehangolva. A FlixBus összeköti hazánkat az összes szomszédos országgal, főbb utascsoportjaik a fiatalok, nekik a fapados repülőjáratok és az autózás helyett nyújtanak alternatívát. Szándékuk a kontinensen kívülről érkezőket is a közösségi közlekedés felé terelni.

Szó esett a vármegyebérlet bevezetéséről, mely támogatja a közösségi közlekedést. Az EKF-napijeggyel Veszprém összes helyi járata igénybe vehető. Az országbérlet bátor dobás a közlekedéspolitika részéről, a fiataloknak különösen vonzó. A MÁV számtalan termékének eladási számai tükrözik az utasok felkészültségét, tudatosságát.

A zöld mobilitási programra átállni rengeteg újfajta készséget igényel a munkavállalók részéről – az idei év, a Készségek Európai Éve ezzel jól kapcsolódik a zöld átállási programokhoz, mely kapcsán kijelenthető, a buszokat, vonatokat igénybe venni jóval környezetbarátabb, mint autóba ülni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában