Nem árt a figyelem, a védekezés

2023.05.14. 13:00

Kerttulajdonosok kerestetnek kullancskutatáshoz

Az utóbbi években már rendre enyhe teleink voltak, így az előző esztendőkhöz képest nem valószínű, hogy több kullancs lesz idén, azonban most aktivizálódnak, és az eredetileg mediterrán területeken élők egyre északabbra jelennek meg, betegségeket terjesztenek. Nem árt a figyelem, a védekezés – hangsúlyozta Kutasi Csaba entomológus, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója.

Rimányi Zita

Kutasi Csaba entomológus

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Több a kullancs mostanában, vagy csak többet sétálunk a természetben, többet vagyunk a kertben kedvenceinkkel, kutyáinkkal, így többel találkozunk? 
– Az utóbbi évek enyhe telei is közrejátszanak abban, hogy egyre több kullancsot észlelünk. A kullancs a magas páratartalmú, meleg helyeket kedveli, a szárazságra viszont érzékeny. Árnyékos helyeken fordul elő, az erdő aljnövényzetében, bozótosokban tartózkodik, de kertekben, parkokban, a magasabb fűben, nádasokban is megtalálható. Két tényező határozza meg elszaporodását: az időjárás és a gazdaállatok, azaz elsősorban a vadak száma.  

– Tavasszal aktivatizálódnak a kullancsok? A jó időnek köszönhető, hogy többet összeszedünk testünkkel, és a kutyáink hasonlóképp? 
– A kullancsok tavasszal és ősszel a legaktívabbak, nyáron azért találkozunk többel, mert többet megyünk, tartózkodunk a természetben. 

– Több áttelelt idén tavaszra a szokásosnál? 
– Az idei enyhe tél miatt több kullancs áttelelhetett, a kisemlősök, a rágcsálók száma is magasabb, bennük a kullancsok elszaporodhattak. Az utóbbi években enyhe teleink voltak, ezért az előző évekkel összehasonlítva nem valószínű, hogy több kullancs lenne. 

– Egy állatorvos mostanában egyik olvasónk ebeiből maréknyi felpuffadt kullancsot szedett ki. A kutyákat is védeni kell a kullancsok ellen, és érdemes ehhez újabb fejlesztésű szereket keresni? 
– A kutyákat is érdemes védeni a kullancsoktól, amire többféle módszer létezik: kullancsnyakörv, tabletta, spray, bőrre cseppenthető oldat, ultrahangos kullancsriasztó. Vannak természetes anyagú kullancsriasztók is, mint egyes gyógynövények és illóolajok. Rendszeresen vizsgáljuk át a kutyánkat, különösen, ha magas fűben csatangolt – ez az egyik legfontosabb teendő a kullancsok miatt.

Egy bakonynánai macskából nemrég kiszedett kullancs és az élősködőtől megszabadított gazdaállat hálája, csodálkozása
Forrás: olvasó

– Nekünk, embereknek a szokásos védekezési módokat érdemes bevetnünk, és ha hazaértünk, mielőbb átnézni testünket a kullancsok miatt? 
– Zárt és világos színű ruházat, amelyen már a terepen észlelhetjük magunkon a kullancsot, kullancsriasztók használata – ez javasolható, és az szintén, hogy kerüljük a vadcsapásokat, vadetetőket. Mielőbb át kell nézni magunkat, a kullancsokat nem nyomkodva, hanem csipesszel, például kullancscsipesszel érdemes eltávolítani. 

– Mit érdemes tudni az agresszívebb kullancsfajról, amiről már 2021-ben beszélt? 
– Két éve hazánkban mindössze két Hyalomma-kullancsot azonosítottak, tavaly viszont már kilenc példányról érkezett bejelentés. A kora tavasszal talált egyedeknek nagy a jelentőségük, hiszen jelenlétük arra utalhat, hogy az állatok itt teleltek át. Ez még nem bizonyított, de az idei enyhe tél erre is lehetőséget adhatott. Azt viszont megállapították a kutatók, hogy a faj hazánkban szaporodásra képes. A Balaton nyugati térségében, költési időszakban nem vonuló madárfajokon, foltos nádiposzátán, barkóscinegén az Afrikában honos Hyalomma rufipes még nem kifejlett tíz példányát azonosították. A fiatal lárvák és a kimutatott szoros genetikai rokonság arra utal, hogy a fajnak szaporodóképes állománya él hazánkban. Ezek a kullancsok számos kórokozó terjesztésére képesek, melyek közül kiemelkedik a krími-kongói vérzéses láz vírusa. Az eredetileg a mediterrán, észak-afrikai, dél-ázsiai területeken élő kullancsfajok az éghajlatváltozással egyre északabbra is előfordulnak. Hazánkba főként vándormadarak útján érkeznek. A tavaly felfedezett populáció lakott településektől távol, olyan nádas élőhelyen található, ahol e faj és az általa terjesztett kórokozók sem a strandolókat, sem a kirándulókat nem veszélyeztetik közvetlenül. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézete ebben az évben is folytatja a Magyarországon nem őshonos kullancsok előfordulásának kimutatására a Kullancsfigyelő elnevezésű programját. Annak keretében a kutatók a lakosság bevonásával már kora tavasztól gyűjtik az adatokat az újonnan megjelenő veszélyes fajokról. Idén elindítják a Kullancs a kertben projektet, melynek a célja a városi környezetben a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók vizsgálata. A kerttel rendelkező, főként városi lakosokat arra kérik, vegyenek részt a gyűjtésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában