Téli gumi, nyári gumi

2023.05.15. 09:00

Még nem ért véget a tavaszi abroncscsereszezon

Az átlagosnál hűvösebb idő miatt később kezdték el felkeresni gumisukat az autósok, így a abrocscsere időszakának vége is kitolódott.

Cseh Zoltán

Schmid Antal szerint idén tovább tart az abroncscsere

Fotó: Cseh Zoltán

Máskor március közepén már megkezdődik a roham, egyre többen cserélik le a téli gumiabroncsot nyárira, de idén a rossz időjárás miatt már majdnem április közepe volt, amikor elkezdtek sűrűsödni az időpontfoglalások - árulta el érdeklődésünkre Schmid Antal. A veszprémi Gumitóni tulajdonosa szerint jellemzően két hónap alatt történik meg az átállás, így idén majdnem május vége lesz, mire mindenkit tudnak fogadni. - Ez legalább három héttel későbbi időpont, mint a megszokott - tette hozzá.

Az abroncsokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a hatósági előírások szerint legalább 1,6 mm-nek kell lennie a gumi profilmélységének, de jobb, ha nem várjuk meg ezt az értéket. Minél kisebb ez a szám, annál könnyebben megcsúszik az autó a vizes úton. A nyári gumik esetében a szakemberek a 3 mm-es minimum értéket javasolják. A vásárlásnál pedig érdemes a minőségibb termékek felé kacsingatni, melyek tartósabbak és biztonságosabbak is az olcsóbb társaiknál. - Négy tenyérnyi biztonságról van szó - jegyezte meg a tapadási felületek méretére utalva a szakember.

Mikor ajánlott a 4 évszakos gumi használata? - tettük fel a kérdést, hiszen ez sem ajánlott minden esetben. Schmid Antal szerint 140 lóerősnél erősebb autó esetében, valamint évi 20 ezer megtett kilométer fölött nem javasolt ez a megoldás, ez alatt azonban nyugodtan használható. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában