Közösségek találkozóhelyévé válhat

2023.05.05. 20:00

Megnyílt a veszprémi Gyárkert KultúrPark

Pénteken hivatalosan is megnyitotta kapuit Veszprém legújabb kulturális tere, a Gyárkert KultúrPark.

Juhász-Léhi István
A megnyitó résztvevői a háttérben a települések összefogását szimbolizáló installációval
Fotó: Pesthy Márton

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kijelentette, a kultúra nem csupán a szabadidő eltöltésének egy színvonalas formája, hanem egyben térségszervező és közösségképző erő is. – A Gyárkertben két szempontból is láthatjuk a kultúra közösségformáló erejét – monda. – Egy egykor volt barnamezőt változtat a kultúra zöldmezővé, közparkká. Korábban gazdasági érdekeket szolgált, közparkként a közösségeket, az erre járó embereket szolgálja, és reményeink szerint, ahogyan a koncertek, a szabadidős programok, úgy maga a helyszín is már közösségeket hoz létre. 

Arról is beszélt, hogy a Gyárkert nemcsak a veszprémieké, noha helyileg Veszprémben van, hanem minden, ami itt, illetve a térségben megvalósul, az mindenkié, aki a térségben él és ide látogat.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere megnyitójában arról beszélt, az a szófordulat, hogy történelmi pillanat, történelmi lehetőség, most sem kihagyható, hiszen valóban olyan történelmi pillanatnak vagyunk most a szemtanúi, melyre nagyon hosszú időn keresztül fogunk majd emlékezni Veszprémben. Emlékeztetett rá, hogy a Gyárkert területe soha nem volt a köz számára nyitott. 1896-ban a Stern család hozta létre a helyen az első üzemet, amely az akkori város peremén foglalt helyet. A Stern-féle hajdani üzem azóta volt faárugyár, az utóbbi időben pedig Balaton Bútorgyárként vált ismertté. Közben, ahogy nőtt a város, a gyár környezete beépült.

– Nekünk, veszprémieknek ez mindig egyfajta titkos terület volt, hiszen senki nem tudott ide bejönni – jegyezte meg a városvezető. – Régi vágya volt a városnak, hogy megszerezze, hogy a városszövethez szervesen kapcsolódjon.

Idén egy olyan programcsomagot kapott Veszprém a megújuló Gyárkertben, amelyre sem ezelőtt, és nagy valószínűséggel az előttünk álló időszakban sem lesz lehetősége. 

– A mi dolgunk az, hogy kitaláljuk, 2024-től ez a terület hogyan fog szerves részévé válnia a városnak – tette hozzá.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója elmondta, nagy izgalommal várták, hogy eljöjjön ez a nap, hiszen szerettek volna olyan élményt nyújtani a veszprémieknek és a városba érkező vendégeknek, amire úgy tudnak majd emlékezni, hogy ez azért történt meg, mert Európa kulturális fővárosa volt Veszprém. Beszélt a nemzetközi sztárokról és a magyar fellépőkről, akik olyan zenei sokszínűséget hoznak majd, amely egyedülálló koncertélmény lesz a következő hónapokban. Ugyanakkor a koncertek mellett közösségi eseményeknek is otthont ad majd a Gyárkert. Sőt, a komolyzene iránt érdeklődőkre is gondoltak, hiszen az Ezrek szimfóniáját is itt élvezhetik majd az érdeklődők. 

Külön köszönetet mondtak azoknak, akik sokat dolgoztak azért, hogy a projekt létrejöhessen, így Lamos Péter, az EKF 2023 infrastrukturális beruházásaiért felelős Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője, Fülöp Zoltán, a Gyárkertet üzemeltető Volt Produkció Kft. ügyvezetője, és Huszár András, a kultúrparkban álló, a települések összefogását szimbolizáló installációt létrehozó Hello Wood ügyvezetője egy-egy emlék karszalagot vehetett át a színpadon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában