Veol podcast

2023.05.07. 19:15

Most is a veszprémi húszemeletesben él a toronyház első lakója

Eredetileg 22 emelet magasra tervezték, ám a hatóságok csak 19 emeletre adtak engedélyt – 1975-ben készült el a veszprémi húszemeletes, amely végül 62 méter magas lett és 128 lakásnak ad helyet a Kossuth Lajos utcában. A beszélgetésben hallhat róla, három ilyen toronyházat képzelt el Pap János, az akkori kommunista megyei pártbizottság első titkára, amikor Veszprém belvárosának radikális átalakításáról döntött; elsőként Gelencsér Imre, mint beüzemeltető költözött be a tágabb régió legmagasabb lakóházába a feleségével, és jelenleg is a húszasban lakik.

Komaniczki Zoltán

A szocialista Manhattant akarta felépíteni Veszprémben a nagy hatalmú Papp János, az akkori kommunista megyei pártbizottság első titkára, ennek eredményeként húzták fel a húszemeletest, a Bástya áruházat, a Lordok házát, bontották le a Kossuth utca régi házainak nagy részét. A tervekben még több tízemeletes ház, és két másik toronyház építése is szerepelt a környéken, de közben megváltoztak az építészeti elképzelések, így magas épületként egyedül maradt a húszas, amely megosztja a véleményeket, de tagadhatatlanul Veszprém egyik ikonikus jelképévé vált. A veszprémiek megszokták, és bármennyi kritika is éri, a legtöbben titkon nem bánják, hogy ott magasodik a város belsejében.

Ez a VEOL Podcast Pódium 17. adása. A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában