Elismerés

2023.05.22. 16:00

Pro Civitate díj a Dnipronak és Zakar Irinának

Az idei Civil nap félidejénél, amikor a GyárKert kisszínpadán díjkiosztásra készülődtek a nap szervezői, a magyar mellett legalább annyi idegen szót lehetett hallani. A magyarázat: a városban és környékén élő ukrán közösség képviselői jöttek szerepelni, örülni, tapsolni. Amint el is mondták, azon a településen, amiről korábban nem is hallottak és ma második otthonuk lett, a beilleszkedésben egy honfitársuk, Zakar Irina tett meg minden elképzelhetőt.

Őrsi Ágnes

A Pro Civitate díjat Zakar Irina elnök vette át

Fotó: Benkő Péter

A sok hölgy, fiatalabb, érettebb korú, gyerekek is többen, meg néhány férfiú azért jött, hogy ünnepelje Irinát, akit, mint a 2015-ben megalakult veszprémi székhelyű Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület elnökét Veszprém önkormányzata a Pro Civitate díjban részesítette. A város életében kiemelkedő tevékenységet végző, az önkéntesség elvén szerveződő civil szervezet munkájának elismeréseként odaítélt elismerést Brányi Mária alpolgármester adta át.

A Dnipro egyesület célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és a művészeti értékek megismertetése volt a felnövekvő nemzedékekkel, illetve a kapcsolattartás az anyaországgal, továbbá a világ ukrán diaszpórájával. Mindez kitöltötte a civil szervezet összes szabadidejét, ám jött az orosz támadás, a háború elől menekült tömegek, s ez a tény átrendezte a feladatokat. Irina hosszú időt töltött a közös határon, hogy tolmácsolással, útbaigazítással segítse a menekülteket, majd hazatérve folytatta a menekült családok istápolását; intézett orvosi ellátást, banki kapcsolatot, sok esetben szállást és munkahelyet, meg természetesen a szükséges okiratok is az ő jelenlétével készültek el. Példaértékű tenni akarására az anyaországi ukránok is felfigyeltek, az egyesület a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért megkapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában