Népszerű volt a csizmahajító verseny

2023.06.25. 15:30

Hatodszor szervezték meg a Juhannus-napi programot Veszprémben

A finn szokásokat és hagyományokat megidéző programokat rendezett a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület (VEMAFI) szombaton a Kolostorok és kertekben.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

A Juhannus-napi rendezvényt hatodik alkalommal szervezték meg. A nyári napéjegyenlőséghez, Szent Iván éjjeléhez kapcsolódó programok hagyománynak számítanak az északi országban: ilyenkor összejönnek a családok és barátok, közösen töltik az estét, amikor Finnország északi részén éjjel nem nyugszik le a nap. Urkuti György, a Magyar-Finn Társaság elnöke köszöntőjében kiemelte, Finnországban az év egyik legfontosabb ünnepe a Juhannus-nap. Szamosi Attila, a VEMAFI vezetőségi tagja, a Juhannus-napi programok szervezője elmondta, egyesületük idén ünnepli megalapításának 40. évfordulóját, ezért a rendezvényre több magyar-finn baráti egyesületet is meghívtak. Érkeztek vendégek többek között Békéscsabáról, Budapestről, Salgótarjánból, Siófokról, Szigetszentmiklósról, Székesfehérvárról, Pécelről, Marosvásárhelyről, valamint a finn fővárosból, Helsinkiből is. A hagyományos asszonycipelő versenyre négy páros nevezett be, a gumicsizma-hajításon pedig több mint negyvenen mérték össze ügyességüket.

A résztvevők és nézők számára is szórakoztató ügyességi feladatok után a VEDAC futóversenyét rendezték meg, míg a jezsuita templomban előbb az Országos Musical & Operett Kurzus növendékei adtak műsort, majd a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság hangversenyét hallhatták az érdeklődők. Este fáklyás felvonulást tartottak, majd Porga Gyula polgármester gyújtotta meg a máglyát, amelyet egy csónakban bocsátottak vízre, a finn hagyományoknak megfelelően. A rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában