Veol podcast

2023.06.13. 09:00

Körüllengi a veszprémi történelem a Gizella-díjas helytörténészt

Kutató vegyészmérnökként kezdte a pályáját, könyvtáros és helytörténeti munkásságáért több más mellett Gizella-díjban részesült, amelyet 2012-ben vehetett át – mindig is Veszprémben élt, és meghatározó munkát végzett mint a várostörténeti folyóirat, és a Múltidéző könyvsorozat szerkesztője; a műsor vendége Csiszár Miklós.

Komaniczki Zoltán

Csiszár Miklós

A műsorban hallhat róla: a Magyar Ásványolaj és Földgáz Kísérleti Intézetnél kezdte a könyvtári tevékenységet Csiszár Miklós; majd ezt folytatta a veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában. A Múltidéző könyvsorozat szerkesztésével indult el a helytörténeti tudományos munka, évekig volt a Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat főszerkesztője. A beszélgetésben sok más mellett Csiszár Miklós felidézi a veszprémi ‘48-as emlékmű történetét - mint kiderült, egy vándorló alkotásról van szó, nehezen találta meg a mostani helyét a Dózsavárosban. Csiszár Miklós érdemeiért a városi Gizella-díj mellett megkapta a honismereti munkáért járó legnagyobb elismerést, a Bél Mátyás – Notitia Hungariae Emlékérmet, akárcsak a több évtizedes kitartó, magas színvonalú könyvtárosi munkájáért a Veszprém Megye Könyvtárügyéért Életpáyadíj kitüntetést – mindez méltó módon fémjelzi egy tartalmas tudományos munkásság értékeit.

Ez itt a VEOL Podcast Pódium 32. adása. A mikrofonnál Komaniczki Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában