Erdőterület növelése, klímavédelem

2023.06.27. 21:00

Természetközeli módon kezelni az erdővagyont és a vadállományt

Az erdők stratégiai fontosságára, az erdőgazdálkodás kihívásaira és a megalapozott szakmai válaszok fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Erdészeti Egyesület 153. vándorgyűlése Zánkán, melynek mottója Összefogás és cselekvés a magyar erdőkért volt.

NA

A vándorgyűlés résztvevői a Bakonnyal ismerkedtek

Forrás: Bakonyerdő/Takács Péter

A kétnapos rendezvény házigazdája a Bakonyerdő Zrt. volt. Az első napon szakmai kitüntetéseket adtak át, a második napon a közel nyolcszáz szakember a Bakonyerdő Zrt. komplex erdőkezelésének és a bakonyi tájegységek kulturális, történelmi, néprajzi értékeinek bemutatását szolgáló terepi programokon vett részt.

Varga László vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket 
Forrás: Bakonyerdő/Mesterházi József

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében felidézte a korábbi vándorgyűléseken megfogalmazott, a kor erdészeti kihívásaira adandó válaszokat, és hangsúlyozta a szakmai egység jelentőségét, a fenntarthatóság elveinek szilárd képviseletét, az ezt szolgáló, szakmán belüli és szakterületek fölött átívelő összefogás jelentőségét.  – A fenntarthatóság, az erdőgazdálkodás tartamossága ugyanúgy gondolkodásunk és cselekedeteink sarokköve, mint elődeinké volt, de egyre szélesebben és átfogóbban tudjuk értelmezni és iránytűként használni a komplexebbé váló világ problémáinak megoldásában – mondta a vezérigazgató.

A közgyűlés vendégeit köszöntötte Csányi Sándor, a Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Kiss László, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

Forrás: Bakonyerdő/Takács Péter

– Az erdőterület növelése és a meglévő erdők tudatos kezelése kulcsszerepet játszik Magyarország klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósulásában – jelentette ki Zambó Péter. Rámutatott az erdőgazdálkodás előtt álló időszak öt legnagyobb kihívására és felvázolta a megoldás érdekében tett lépéseket. Az erdőgazdálkodás közvetlen társadalmi javakat szolgáltató ágazat. Tevékenységét alapvetően meghatározzák a társadalmi igények. Az ágazat előtt álló egyik legnagyobb kihívás ezeknek a külső elvárásoknak a gyors változása, a második a klímaváltozás kezelése. Az ország klímavédelmi célkitűzései nem valósulnának meg az erdőterület növelése és a meglévő erdők tudatos kezelése nélkül. Harmadikként a magán-erdőgazdálkodás megerősítésére és fejlesztésére hívta fel a figyelmet. Az erdészet előtt álló negyedik stratégiai kihívásként a modern szakmai tudás megszerzését és folyamatos fejlesztését emelte ki. Felhívta a figyelmet az ismeretterjesztés, a tájékoztatás fontosságára, az ágazat pozitív társadalmi megítélése érdekében.

Kiss László arról beszélt, hogy a szakma feladata kezdetektől fogva a társadalom erdővel szemben támasztott igényeinek szolgálata.

A szakmai kérdések során szó esett a Bakonyerdő Zrt. működéséről. Magas színvonalon gazdálkodva jelentős lépéseket tettek a természetközeli erdőgazdálkodás terén, hogy a klímaváltozás hatásaként egyre gyakrabban előforduló természeti katasztrófák mellett is szakszerűen, természetközeli módon kezeljék az erdővagyont és vadállományt – adott tájékoztatás lapunknak Patocskai-Lunk Eszter kommunikációs vezető. MAH

 

Fotók

1-2       A vándorgyűlés résztvevői a Bakonnyal ismerkedtek Fotó: Bakonyerdő/Takács Péter

3          Varga László vezérigazgató köszöntötte a résztvevőket Fotó: Bakonyerdő/Mesterházi József

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában