Emlékezés

2023.07.11. 18:00

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Balatonfüreden

Közös megemlékezéseket rendezett a hétvégén Balatonfüreden a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet és a Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szer-vezete , a SZORAKÉSZ.

Napló

Vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke emlékezett a 18 évesen kivégzett középiskolai tanulóra Fotó: Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

Az arácsi városrészben vitéz Bata Ferenc antikommunista nemzeti ellenálló emlékszobránál vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke emlékezett a 18 évesen kivégzett középiskolai tanulóra mártírhalálának 70. évfordulóján. Az arácsi születésű fiatalember gimnáziumi évei alatt több diáktársával együtt szervezkedni kezdett a kommunista diktatúrával szemben, fegyvereket gyűjtöttek, röplapokat készítettek. Az 1950-ben létrejött Magyar Nemzetvédelmi Szövetség elnevezésű nemzeti ellenállási csoport 1952 végén lebukott. 1953. február 5-én 3 diáktársával együtt kötél általi halálra, két 17 esztendős kiskorú barátját 15, illetve 12 év börtönbüntetésre ítélték. Nyughelye a mai napig ismeretlen.

A Ferencsik János Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola oldalán a bajtársi közösségük által 29 esztendővel ezelőtt állított emléktáblánál Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke tartott emlékbeszédet és történelmi áttekintést a szovjet rendszer bűneiről. Az épület 1945 -1948 között a szovjet állambiztonság (NKVD) börtöne volt, ahol évek alatt sok ezer ártatlan magyart kínoztak és ítéltek rabságra. A szovjet megszállók több, mint 800 ezer magyar állampolgárt hurcoltak szovjet koncentrációs táborokba, akiknek többsége sohasem tért haza szülőföldjére. Ebben az épületben ítélték el Menczer Erzsébet szüleit is, akik megjárták a leghírhedtebb Gulág-tábort, a kolimait is. Édesapja, Menczer Gusztáv 1989-ben a szervezet alapító elnöke volt.

Mindkét helyen elhelyezték koszorúikat a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet, a SZORAKÉSZ és a Szabadságharcosokért Közalapítvány képviselői. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában