Tíz emlékkövet helyeztek ki a Veszprémben

2023.07.11. 14:00

Botlatókövek emlékeztetnek az áldozatokra

Négy helyszínen tíz emlékkövet helyeztek ki a Veszprémben élt egykori zsidó polgárokra emlékezve.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

A botlatókövek koncepcióját Gunter Demnig német szobrászművész alkotta meg a kilencvenes években, és máig ő maga szállítja a helyszínre és helyezi el azokat. Így volt ez Veszprémben is. A tízszer-tízszer-tíz centiméteres gránitkockán egy rézlemezen olvasható az áldozat neve, születési és halálozási helye és időpontja. Az egyes személyekre emlékező botlatóköveket mindig az áldozatok egykori lakhelye előtt helyezik el a járdába süllyesztve. Wittmann Zsuzsanna, a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetője elmondta, Veszprémben másodszor helyeztek el botlatóköveket, 2018-ban öt veszprémi család 12 tagja emlékére kerültek ki az emlékjelek. Mindig olyan családokról emlékeznek meg, akik sokat tettek a városért. A Rákóczi utca 3. előtt a Fodor-család – Fodor Ferenc, Fodor Ferencné szül. Neumann Hedvig, lányuk Bán Józsefné sz. Fodor Magda és unokájuk Bán Marika – emlékére helyeztek el négy botlatókövet. Chugyik József, a hitközség tagja elmondta, Fodor Ferenc kereskedő volt, aki nyomdát és könyvkereskedést üzemeltetett Veszprémben. A Szabadság tér 5. alatt Nay Jakabné sz. Berger Róza és Fürst Jánosné sz. Nay Berta emlékére, a Kossuth utca 17-nél Lengyel Jenő és Lengyel Jenőné sz. Révész Ilona emlékére avattak botlatóköveket. A Kossuth utca 7.-nél Lengyel Imre és felesége, Lengyel Imréné sz. Varjas Ilona előtt tisztelegtek az emlékjel kihelyezésével. A férj hídépítő mérnök, felesége háztartásbeli volt, két fiuk született, idézte fel Pápay Ágnes. Valamennyi áldozatot 1944 júniusában gettóba zárták, majd a deportálás után Auschwitzban ölték meg őket. 

Kirschner Péter, a botlatókövek kihelyezését kezdeményező Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) elnöke elmondta, fontosnak tartották, hogy a művész, Gunter Demnig – aki a közelmúltban helyezte el a százezredik botlatókövet Európában – útba ejtse Veszprémet az idei évben, amikor a város Európa Kulturális Fővárosa címet viseli, mert a program egyik küldetése a múlt és a jövő összekapcsolása. Hozzátette, a botlatókövek kihelyezése lehetőséget ad arra, hogy figyelmeztessenek a kirekesztés és a gyűlölet veszélyeire. Emlékeztetett arra is, a veszprémi Lovassy László Gimnázium az elsők között volt néhány éve az Üres padok elnevezésű kezdeményezésükben, amelybe az ország számos középiskoláját vonták be. Az intézményekben olyan emlékjelet készítettek, amelyre az iskolából 1944-ben elhurcolt és a holokausztban meggyilkolt egykori diákok nevei kerültek. Hazánkban több mint ötven településen összesen több mint 400 botlatókövet helyeztek el. A MAZSIKE júliusban két sétát is szervez az egykori veszprémi zsidó családokra emlékezve: július 23-án, vasárnap és július 28-án, pénteken. A séta mindkét nap 16 órakor indul a Csermák Antal Zeneiskola elől Jakab Réka történész vezetésével. A botlatókövek elhelyezését, és a városséták megrendezését az önkormányzat és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatja. A veszprémi botlatókövek avatásán részt vett Porga Gyula polgármester is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában